THEPOWERGAME
«Δεν υπάρχει μέρα που να μην ασχοληθεί με την ακρίβεια ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης. Παράλληλα, κάλεσε τους καταναλωτές να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υποδεικνύοντας, συγχρόνως, ποια πρέπει να είναι η καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών.
«Η ακρίβεια είναι «απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Όταν λέμε “απόλυτη”, δεν υπάρχει μέρα που να μην ασχοληθεί με αυτό», ανέφερε εισαγωγικώς και παρέθεσε κάποιες από τις κυβερνητικές δράσεις στο θέμα: «Κάναμε το “Καλάθι”, κάναμε τους ελέγχους και τα πρόστιμα, τώρα κάνουμε και το -5%, δηλαδή τη μείωση των τιμών για έξι μήνες, που πρέπει να διατηρείται».
Αποτέλεσμα; «Όταν βάλαμε τα πρόστιμα, σε περίπου 900 προϊόντα έπεσαν οι τιμές. Τώρα που κάναμε το -5%, μέχρι προχθές ήταν 720 προϊόντα στα οποία έχει χαμηλώσει η τιμή τους. Και το “Καλάθι” έχει προϊόντα με χαμηλές τιμές». Κατά συνέπεια, «όταν ο καταναλωτής στραφεί σε αυτά τα προϊόντα και εγκαταλείψει τα άλλα […] να ξέρετε ότι οι εταιρείες βλέπουν την κάμψη της ζήτησης και διορθώνουν την τιμή αμέσως, μέσα στην εβδομάδα. Η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί. Πρέπει λίγο και οι καταναλωτές να βοηθήσουν εδώ».
Ο κ.Βορίδης,ζήτησε «να πάρει ο καταναλωτής το φθηνότερο προϊόν, καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μια αλλαγή της καταναλωτικής συνήθειας», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας. Όμως, είναι, συνέχισε, «πολλά τα προϊόντα με χαμηλή, ή χαμηλότερη, τιμή». Εν κατακλείδι, «να συνεργασθούμε κυβέρνηση και καταναλωτές στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση».
Στα του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου προέδρου του, ο κ. Βορίδης παρατήρησε μιλώντας στο Action 24 ότι «το γεγονός ότι συζητάμε για την προσωπική ζωή του κ. Κασσελάκη, σημαίνει ότι δεν έχει κάτι πολύ πολιτικά ενδιαφέρον να μας πει».
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου απασχόλησε με την προσωπική του ζωή, αντέτεινε πως ο πρώην πρωθυπουργός ήταν «ένας βαρύς πολιτικός, ο οποίος, ακόμη και στη δύση της πολιτικής του καριέρας […] εξακολουθούσε να είναι ένας πολιτικός», όπου «το βασικό που σε απασχολούσε ήταν η πολιτική του». Αντιθέτως, τώρα, «έχουμε ένα νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ενδιαφέρον είναι όχι τι νέο έχει να μας πει – αν έχει κάτι – αλλά για την προσωπική του ζωή».
Όσον αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο υπουργός Επικρατείας επανάλαβε τη διαφωνία του, με την ταυτόχρονη επισήμανση, ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα είναι μια επιλογή του πρωθυπουργού, αν κρίνει, όποτε κρίνει, όπως κρίνει». Επιχειρηματολόγησε δε, πως είναι νομικά αδιάφορη η μορφή της σχέσης που συνάπτουμε με άλλους ανθρώπους και «στην απόφαση να παντρευτείς το όλο θεσμικό πλαίσιο είναι διαμορφωμένο κυρίως και πρωτίστως […] να προστατεύσει τα παιδιά […] η βασική μέριμνα του νομοθέτη είναι αυτή».
Τούτου δοθέντος, «κατ’ αρχήν ο γάμος είναι ένας θεσμός, ο οποίος απευθύνεται σε αυτούς που αντικειμενικά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά, βιολογικά να τεκνοποιήσουν», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Η επιχειρηματολογία του οποίου κατέληξε με το ερώτημα, όπως είπε, «αν η οποιαδήποτε συζήτηση για το γάμο χωρίς να συνοδευθεί από την υιοθεσία, έχει κάποια πρακτική αξία».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία επεκτάθηκε και σε πιο προσωπικά ζητήματα, ο κ. Βορίδης δήλωσε, τέλος, ότι του αρέσει να διαβάζει Νίτσε.