THEPOWERGAME
Το 2024 θα επιλεγούν οι περιοχές που θα ενταχθούν στο σύστημα GIAHS (Παγκόσμια Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), σύμφωνα με τα όσα δεσμεύτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον Γενικό Διευθυντή του FAO, Qu Donguy, στη Ρώμη. Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας και της ΕΕ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (F.A.O.), με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, αποφασίσθηκε, ακόμη, στο πλαίσιο της συνάντησης.
Ο γενικός στόχος του Προγράμματος GIAHS του FAO είναι ο εντοπισμός και διαφύλαξη αγροτικών οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, της παραδοσιακής γνώσης και του πολιτισμού συγκεκριμένων αγροτικών περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως GIAHS, μέσω ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος, που επιδιώκει να ενισχύσει τη βιωσιμότητά τους και τα οφέλη σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας στην κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Στη συνάντηση παρίστατο και η πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή και συνεργάτες του ΥπΑΑΤ. Ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης ήταν η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ως παραδείγματα τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την μέγα- πυρκαγιά στον Έβρο, αναλύοντας διεξοδικά τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφές τόσο στη φυσική και ζωική παραγωγή όσο και στα δάση.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του FAO επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, γρήγορη και πρακτική στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν σχέση με την κλιματική κρίση.
Η διαχείριση των υδάτων και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης και τα παγκόσμια προβλήματα που προκαλεί (για «υδατικό στρές», έκανε λόγο η αντιπροσωπεία του FAO), αποτέλεσαν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης που επικεντρώθηκε τόσο στη διαχείριση των υδάτων και τις καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζονται όσο και στην αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών, όπως η Ελλάδα.
Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε στον Γενικό Διευθυντή του FAO τη συνδιοργάνωση Ημερίδας με θέμα τη διαχείριση υδάτων και τη σύνδεσή τους με την κλιματική ατζέντα και την Ατζέντα 2030 και τη διαχείριση υδάτων στη Μεσόγειο σαν ξηροθερμική περιοχή για την αγροτική ανάπτυξη.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων αντιμετώπισε θετικά στην πρόταση της οποίας οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Ο Έλληνας υπουργός προσκάλεσε τον Qu Donguy στα εγκαίνια της Agrotica 2024 που θα γίνουν την 1η Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής του FAO δήλωσε λάτρης της Ελλάδας και του αρχαίου πολιτισμού της, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τη χώρα μας και την ιστορία της.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι πρωτοβουλίες του Οργανισμού για αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. «Η επισιτιστική ασφάλεια για όλους και η διασφάλιση ότι κάθε άνθρωπος θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας για μια υγιή ζωή, είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο των προσπαθειών μας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι εντός του 2024 η Ελλάδα θα τοποθετήσει Εθνικό Συντονιστή στον FAO, ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, ο οποίος θα παρακολουθεί και θα ενσωματώνει τις αποφάσεις του Οργανισμού στην εθνική πολιτική.