THEPOWERGAME
Τις πλέον ακραίες και εκφυλιστικές καταστάσεις της ιστορίας του βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα. Οι αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών (σ.σ: Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Σταθάκης) είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου των όσων συμβαίνουν και τα οποία αποτυπώθηκαν στα γιουχαϊσματα, τις αποδοκιμασίες, τις αντεγκλήσεις, την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε με το καλημέρα πως θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία της αποχώρησης της ομάδας Τσακαλώτου, χρεώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την ήττα στις εθνικές εκλογές στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Επέμεινε, δε, στο δημοψήφισμα για τις διαγραφές, έστω και αν αυτό δεν πατάει στις ράγες του καταστατικού του κόμματος.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της συνεδρίασης Παναγιώτης Ρήγας αρνήθηκε το αίτημα που κατέθεσαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας για ψηφοφορία επί της πρότασης για δημοψήφισμα, οδήγησε σε μαζικές αποχωρήσεις από την Κεντρική Επιτροπή.
Η πλευρά Κασσελάκη ισχυρίζεται πως αποχώρησαν περίπου 110 μέλη, ενώ η πλευρά της μειοψηφίας πως αποχώρησαν περισσότερα από 150 μέλη. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε κομφούζιο και το κλίμα μόνο συντροφικό δεν ήταν. Αντιθέτως, κατέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όχι μόνο την πολιτική αλλά και την ψυχική απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές.
Και λέμε δυο πλευρές, διότι ή άκαμπτη στάση της ηγετικής ομάδας, επέφερε τη συνεννόηση των τριών ομάδων της αντιπολίτευσης. Η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και η κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα φάνηκε μετά από πάρα πολύ καιρό να συνασπίζονται κατά του κ. Κασσελάκη. Το ερώτημα, συνεπώς, που κυριαρχεί από χθες το μεσημέρι είναι αν αυτή η συνεργασία θα έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά και κυρίως αν θα οδηγήσει σε κοινή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πράγματα είναι πλήρως ξεκάθαρα για τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Φίλη τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Βίτσα, την κυρία Πέρκα που έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν. Στην ομάδα Αχτσιόγλου, στην οποία μετέχουν και οι κύριοι Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Μπαλτάς, Μπίστης, διαφαίνεται πως το κλίμα είναι διαφορετικό από αυτό της Πέμπτης. Σε εκείνη τη συνεδρίαση τα στελέχη είχαν αποφασίσει να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Διαφαίνεται, όμως, πως από χθες το μεσημέρι διαμορφώνεται μια δυναμική εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ενίσχυσε με τη στάση του και ο κ. Κασσελάκης. Από εχθές το τηλέφωνο της κ. Αχτσιόγλου έχει πάρει φωτιά, ενώ συνεχείς είναι και οι συνεδριάσεις. Η πρώην υπουργός Εργασίας και υποψήφια για την ηγεσία καλείται να πάρει άμεσα τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις. Αν πει το «ναι», τότε από κοινού με τον κ. Τσακαλώτο είναι μάλλον βέβαιο ότι θα μπορούν να συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα, έχοντας μαζί τους τους δέκα βουλευτές που απαιτούνται.
Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτως ή άλλως, όμως, θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και της οργανωμένης βάσης και κατ’ επέκταση των ψηφοφόρων του.