THEPOWERGAME
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως η ενίσχυση της γεωργίας στις τοπικές κοινότητες με σεβασμό στο περιβάλλον με παροχή παραλλήλως κινήτρων σε νέους ανεξαρτήτως φύλου, είναι η «συνταγή» που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, ώστε να μείνει ζωντανή η περιφέρεια, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα στην Κοινότητα Αγρού της Κύπρου με τίτλο: «Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της κυπριακής αγροτικής οικονομίας».
Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του υπουργού Πέτρου Ξενοφώντος, έθεσε ως προϋπόθεση για να μπορέσει ο σύγχρονος αγρότης να ανταποκριθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, την εκπαίδευση και κατάρτισή του στις νέες τεχνολογίες και στις εξελίξεις της εποχής, επισημαίνοντας ότι το μέλλον είναι γεμάτο προκλήσεις τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της αγροτικής οικονομίας.
«Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ενισχυθούν και να είναι ελκυστικές για τους απασχολούμενους και να παρέχουν όλα τα εφόδια για μια άνετη και ασφαλή διαβίωσή τους, όπως συμβαίνει εδώ στον Αγρό», είπε ο ΥπΑΑΤ, αναφερόμενος στην πρότυπη οργάνωση της συγκεκριμένης κοινότητας που έχει στηρίξει την ανάπτυξή της στον αγροτουρισμό.
«Η κοινότητα αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Σε μία εποχή που κυριαρχεί η αστικοποίηση και όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει, συχνά από ανάγκη, τη ζωή στην πόλη, οι άνθρωποι εδώ πέρα κατάφεραν το αντίθετο. Με μοχλό ανάπτυξης την γεωργία, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τον αγροτουρισμό, ο Αγρός όχι μόνο έχει καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ως βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε τη μεγάλη ηλικία των ασχολουμένων στον αγροτικό τομέα, παράλληλα με τις δυσκολίες που δημιουργεί η κλιματική και ενεργειακή κρίση.
Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ακόμη τη δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι ιστορικά, στις κοινωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου, η αγρότισσα υπήρξε ο αθέατος ήρωας της υπαίθρου. Και πρόσθεσε, ότι ήλθε η ώρα να ξεφύγουμε από την παρωχημένη λογική του άντρα κυρίαρχου της παραγωγής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων.
«Σύμφωνα με δεδομένα της EUROSTAT για το 2020, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις 31,6% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαχειρίζονται από γυναίκες. Μόλις 3 στις 10 δηλαδή, που παρά την σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι μια πληγή του κλάδου και μια αναλογία που πρέπει να βελτιωθεί. Γιατί η γυναίκα πρέπει να είναι ισότιμη με τον άντρα ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα. Και είναι χρέος μας, να διασφαλίσουμε ότι θα έχει τη θέση που της αξίζει. Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η γυναίκα πρέπει να έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο, αντάξιο της δυναμικής της».
Σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση επανέλαβε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς διαχείρισης, αλλά και πρόληψης. Πρέπει να αναπτύξουμε νέες πρακτικές και να προετοιμαστούμε για νέες προκλήσεις. Οφείλουμε λοιπόν, ό,τι σχεδιάζουμε και πράττουμε, να το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Για να συνεχίσει αυτή η γη, που καλλιεργείται γενιά προς γενιά για χιλιάδες χρόνια».
Η ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, όπως σημείωσε, μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ, η οποία αποτελεί έναν «ισχυρό σύμμαχο», μέσω της ΚΑΠ και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στις κοινές δράσεις που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθεί – ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης- η εισβολή ξενικών ειδών στις θάλασσές μας, όπως είναι το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος, αλλά και ασθένειες όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια, εκφράζοντας ανησυχία ότι οι κλιματικές συνθήκες στα επόμενα χρόνια θα επιτείνουν το πρόβλημα. «Οφείλουμε να δράσουμε, ώστε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες, τους παραγωγούς, αλλά και την ποιότητα του οίνου που παράγουμε.Η συνεργασία μας και σε αυτό τον τομέα μπορεί να επιφέρει σημαντικά, θετικά αποτελέσματα», είπε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία επιστημονικών φορέων του ΥπΑΑΤ, όπως ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου αλλά και με ακαδημαϊκά ιδρύματα.
«Το μέλλον λοιπόν είναι γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες όμως αποτελούν και ευκαιρίες. Ευκαιρίες για μια αναδιάρθρωση του κλάδου, ευκαιρίες για να πατήσει γερά και στέρεα στα πόδια της η αγροτική οικονομία», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.