THEPOWERGAME
Στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε αφενός να δείξει ένα θεσμικό προφίλ (σ.σ.: είχε προηγηθεί και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό), αφετέρου να καταδείξει ότι ο ίδιος μπορεί να πετύχει αυτό που δεν μπορούσε ο προκάτοχός του: την ομαλοποίηση των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό (μπορεί να) συνεπάγεται για το μέλλον των δύο κομμάτων.
Η ευφορία στους κόλπους τους ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε ούτε τρεις ώρες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προανήγγειλε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το «Τριανόν» ο πρώην τσάρος της οικονομίας υπενθύμισε πως ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να φέρει πίσω την περηφάνια της Αριστεράς. Για να συμπληρώσει πως «αυτό όμως είναι δύσκολο σε αυτό το κόμμα». Η φράση αυτή ήταν όλο το ζουμί σε μια ομιλία γεμάτη αιχμές για τον κ. Κασσελάκη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αρχές της Αριστεράς.
Επί της ουσίας, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπάρχουν εδώ και μέρες πως ο ίδιος και μια σειρά στελεχών, όπως οι κύριοι Φίλης, Βίτσας, Σκουρλέτης, είναι με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό που απομένει είναι ο χρόνος που θα υλοποιήσουν την αποχώρησή τους από το κόμμα στο οποίο είναι συνιδρυτές.
Το Σαββατοκύριακο, άλλωστε, υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή-ορόσημο για το μέλλον του κόμματος, δεδομένου ότι εκεί θα συζητηθεί (και) το θέμα των διαγραφών, που διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τροφοδοτεί τη σύγκρουση των αντιμαχόμενων πλευρών. Ιδίως από τη στιγμή που στον ορίζοντα των λίγων ημερών που απομένουν έως τη συνεδρίαση δεν φαίνεται κάποιος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος. Με την έννοια πως για τον κ. Κασσελάκη οι διαγραφές μοιάζουν ως όρος επιβίωσης για την παραμονή του στην καρέκλα του κόμματος. Όπως αφήνεται να διαρρεύσει, αν κάνει πίσω σε αυτό το θέμα, θα έχει παραδώσει ουσιαστικά τα κλειδιά του κόμματος, δείχνοντας την αδυναμία του. Από την άλλη, το ερώτημα είναι αν έχει την πλειοψηφία ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή για να «περάσει» ένα τέτοιο πειθαρχικό μέτρο για στελέχη που είναι ταυτισμένα με την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εξίσωση πρέπει να μπει και ο άλλος πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αυτός της Έφης Αχτσιόγλου. Η πρώην υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ακόμα έτοιμη να ακολουθήσει στην έξοδο τον κ. Τσακαλώτο. Οι διαγραφές, ωστόσο, θα τη φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς από την πρώτη στιγμή τόσο η ίδια όσο και στελέχη που είναι δίπλα της, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, έχουν ταχθεί σφόδρα κατά των διαγραφών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην υπουργός Εργασίας θέλει να περιμένει το συνέδριο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο, και ακολούθως τις Ευρωεκλογές. Λέγεται πως σε ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα η κυρία Αχτσιόγλου θα θέσει τότε θέμα ηγεσίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχει πάρει την κατηφόρα. Ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν πως στο επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα.
Στον αντίποδα, η χθεσινή μέρα «έκλεισε» με τον καλύτερο τρόπο για τον μεσημεριανό συνομιλητή του κ. Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο κατάμεστο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη. Εκτός, φυσικά, από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Λουκάς Παπαδήμος, καθώς και αρκετά κυβερνητικά στελέχη (Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Λίνα Μενδώνη, Θανάσης Κοντογεώργης κ.ά.).
Ο «πατριάρχης» της κεντροαριστεράς μίλησε μόλις δύο λεπτά. Και είπε αυτό που ήθελε να ακούσει όχι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ: «Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλλω στην εξέλιξη της κοινωνίας, όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων, αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους»!