THEPOWERGAME
Σε ένα όργανο που δεν έχει καμία πραγματική νομιμοποίηση, το Εκτελεστικό Γραφείο, προσφεύγει σήμερα ο άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να διασκεδάσει τον ορυμαγδό των αντιδράσεων για τις διαγραφές κορυφαίων στελεχών που έχει υποδείξει προς το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και τις κατηγορίες για αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Στην πραγματικότητα ο κ. Κασσελάκης ακολουθεί την τακτική του κ. Τσίπρα, ο οποίος, για να αποφεύγει την Πολιτική Γραμματεία, στην οποία δεν απολάμβανε ευρεία πλειοψηφία και συναντούσε αντιστάσεις, είχε φτιάξει ο ίδιος το Εκτελεστικό Γραφείο. Σε αυτό μετέχουν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Tύπου, Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Από τη σύνθεση του άτυπου αυτού Οργάνου προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα πως η μόνη φωνή ισχυρής διαφωνίας απέναντι στον κ. Κασσελάκη θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, η τάση της οποίας συνεδρίαζε έως χθες, Τετάρτη, αργά το βράδυ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης παρακάμπτει την Πολιτική Γραμματεία, καθώς διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην ελέγχει πλέον το συγκεκριμένο όργανο, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χάσει οποιαδήποτε ψηφοφορία γινόταν, με ό,τι αντίκτυπο θα έχει κάτι τέτοιο για την παρουσία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το σύνολο των διαφωνούντων ζητεί την επίσπευση των συνεδριάσεων όλων των οργάνων και ιδιαίτερα του συνεδρίου, που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα προηγηθεί, βεβαίως, στις 11 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το αποτέλεσμα της οποίας κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει και αν στο τέλος της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμένει ενωμένος και με τη σημερινή του μορφή. Ιδίως από τη στιγμή που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ανοιχτό και το ζήτημα των διαγραφών των κυρίων Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα, που έχει ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει πάρα πολύ τη διαδικασία των διαγραφών, ιδίως όταν πρόκειται για μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κεντρικής Επιτροπής. Ακόμα και αν υπάρξει σε αυτά έγκριση, θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 2/3 της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, κάτι που φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο με βάση τους συσχετισμούς αλλά και τη βαρύτητα των στελεχών που έχει ζητηθεί η διαγραφή τους.
Η πλευρά της μειοψηφίας, πάντως, συνεχίζει ακάθεκτη τη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για να κάνει επίδειξη ισχύος στην πορεία προς την Κεντρική Επιτροπή. Άλλωστε, υπογραφές μαζεύονται από ποικίλες πλευρές, όπως έγινε με το κείμενο-καταπέλτη στελεχών από την Κρήτη, το οποίο, μεταξύ άλλων, συνυπογράφουν οι πρώην υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός, οι οποίοι έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον Παύλο Πολάκη. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της οποίας βγήκαν ξεκάθαρα απέναντι στις πρακτικές του κ. Κασσελάκη για διαγραφές, ενώ τεράστια αμηχανία επικρατεί και στα κομματικά ΜΜΕ.
Ο ηγετικός πυρήνας από την άλλη δεν επιλέγει να ρίξει τους τόνους και να αναζητήσει διαύλους επικοινωνίας με τους διαφωνούντες. Μέσω διαρροών η Κουμουνδούρου επέμεινε και χθες πως δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και πως «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών, που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Προς επίρρωση της απόφασης Κασσελάκη για σύγκρουση είναι και η επισήμανση των κύκλων της ηγεσίας του κόμματος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για τον χώρο της Αριστεράς».