THEPOWERGAME
Μια φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου -«τις επόμενες ημέρες θα δοκιμαστεί η ενότητα του κόμματος»- επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο το χάσμα που χωρίζει την πλευρά της «Ομπρέλας» με τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως, δεν χρειαζόταν να τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών για να φανεί το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Πριν από την έναρξη της πολυσυζητημένης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της μειοψηφίας μοίρασαν ένα κείμενο-καταπέλτη κατά του κ. Κασσελάκη. Η καχυποψία και η εσωστρέφεια τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω, καθώς το κείμενο, που υπογράφουν οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης, είχε κυκλοφορήσει από το μεσημέρι σε πολλούς ιστοτόπους.
Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα και κράτησε έως τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Στην έναρξή της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετείχε μέσω zoom από τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε στα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου πως αύριο (σ.σ.: σήμερα, Πέμπτη) θα παντρευτεί με τον σύντροφό του, Τάιλερ Μάκμπεθ. Το χαρμόσυνο γεγονός για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εφικτό να περιορίσει την τεράστια γκρίνια, ακόμα και για την απουσία του κατά την μέρα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. O Στέφανος Κασσελάκης απέδωσε την απουσία του στον πολιτικό γάμο που θα κάνει με τον κ. Μάκμπεθ και πως για τον λόγο αυτόν θα έπρεπε να βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Κατά τα λοιπά, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 23-25 Φεβρουαρίου, ενώ προανήγγειλε και 13 αναπτυξιακά συνέδρια. Η πρότασή του για συνέδριο τον Φεβρουάριο πέρασε με οριακή πλειοψηφία από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Οι ειδήσεις, ωστόσο, όπως προαναφέραμε, δεν βγήκαν από τον κ. Κασσελάκη, αλλά από το κείμενο των 9 μελών της Πολιτικής Γραμματείας, μέσω του οποίου αμφισβητούσαν πλήρως τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ του ασκούσαν και σφοδρότατη κριτική για τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας για την ηγεσία του κόμματος.
Τα στελέχη της «Ομπρέλας», αφού ζήτησαν το συνέδριο να διεξαχθεί μέσα στον Νοέμβριο, επέκριναν τον κ. Κασσελάκη για σχεδόν όλες τις θέσεις που έχει καταθέσει αυτό το διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προτάσεις (σ.σ.: stock options) που παρουσίασε με την ομιλία του στον ΣΕΒ για τα εργασιακά η πλευρά της «Ομπρέλας» τις ταύτισε με τις αντίστοιχες του κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικά απέναντι σε αυτές. Παράλληλα, σφόδρα επικριτικοί ήταν για τις θέσεις του κόμματος για το Παλαιστινιακό, την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έθεσαν και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέραμε εισαγωγικά, τον τόνο στη συνεδρίαση έδωσε ο κ. Τσακαλώτος με τις επίσημες αναφορές που έκανε σε σχέση με το θέμα της ενότητας του κόμματος: «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Τις προσεχείς ημέρες μένει να φανεί πόσα από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα επιλέξουν να πάρουν μέρος στο συνέδριο ή θα αποχωρήσουν νωρίτερα. Κι αυτό γιατί αυτήν την ώρα επικρατούν μία συν δύο τάσεις. Η μία της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Ξανθός κ.ά.), που μιλά για άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία κίνησης που θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές. Και οι άλλες δύο, που έχουν να κάνουν με στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέξης Χαρίτσης κ.ά. Η πλευρά αυτή είναι δίβουλη, καθώς κάποιοι λένε να περιμένουν το συνέδριο του Φεβρουαρίου και άλλοι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Ιουνίου για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους.