THEPOWERGAME
Χείρα φιλίας και συνεργασίας τείνει η Ελλάδα προς τη Λιβύη, δηλώνοντας την πρόθεσή της να στηρίξει την πορεία της χώρας προς την πολιτική ομαλότητα και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις σε πολλά επίπεδα.
Με δύο όμως βασικές προϋποθέσεις: Την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη, «χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο» και «χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη, που έθεσε τις βάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, με το δρόμο ωστόσο να είναι μακρύς.
Η αρχή έγινε με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.
«Είμαστε πρόθυμοι να συστήσουμε κοινές επιτροπές μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, να διεξαχθούν συνομιλίες για τον ορισμό των θαλασσίων συνόρων και για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που σε κάθε περίπτωση δεν έκρυψε τους φιλικούς και συμμαχικούς δεσμούς με την Τουρκία.
Με «ακροατήριο» όχι μόνο τους αξιωματούχους της Λιβύης, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να σταθεί αρωγός και παραστάτης διμερώς αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της με την πεποίθηση, πάντα, ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις τους στην Τρίπολη συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο κρατών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές και η υγεία, δείχνοντας τα οφέλη και για τις δύο πλευρές από την πλήρη αποκατάσταση και ομαλοποίηση των σχέσεών τους, που περνάει ωστόσο μέσα από τις δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.