THEPOWERGAME
Στις επιπτώσεις του νέου κύματος κακοκαιρίας, στις αποζημιώσεις και στην επόμενη μέρα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.
Παράλληλα, μίλησε για την ακρίβεια, για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και για τη σύγκρουση με τον Νίκο Ανδρουλάκη την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο.
Εν πρώτοις, ο Βόλος ήταν «εντυπωσιακά άτυχος», υπό την έννοια ότι «πάλι είχαμε πολύ εκτεταμένο καιρικό φαινόμενο. Παρ’ ότι δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή του όγκου του νερού, οι πρώτες μετρήσεις μιλάνε για νερό που ήταν μεγαλύτερο από τον “Ιανό”, κάτι λιγότερο από τον “Daniel”. Και, απολύτως εστιασμένο, πάνω από τον Βόλο», ανέφερε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, «ο υπουργός, ο Βασίλης Κικίλιας είναι εκεί, οι άνθρωποι που παλεύουν να επαναφέρουν τα πράγματα στην κανονικότητα είναι εκεί». Εξ άλλου, συνέχισε, το γεγονός ότι είχε πληγεί προσφάτως, δεν επέτρεψε να έχουν γίνει όλα τα έργα αποκατάστασης. Αυτά τα έργα, που ήταν δυνατόν να έχουν γίνει από το προηγούμενο πέρασμα της κακοκαιρίας, έχουν γίνει διαβεβαίωσε.
Ειδικώς για τις Ροβιές, με αφορμή προηγούμενη παρέμβαση στο σταθμό του δημάρχου της περιοχής, ο υπουργός ανέφερε πως με βάση την πρώτη εικόνα που έχει, «έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά και ότι πέρασε νερό, αλλά όχι ότι έχουμε κάποια πολύ μεγάλη καταστροφή».
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, τόνισε πως, βάσει της εισήγησης των επιστημόνων, «θα πρέπει να γίνει μια προβολή ποια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να σχεδιάσουμε». Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «η μεγάλη συζήτηση είναι αυτή της αντιπλημμυρικής προστασίας, εν γένει της πολιτικής προστασίας. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, το οποίο να έχει δεσμεύσει 1,8 δισ. και το οποίο είναι σε εξέλιξη».
Ευκαιρίας δοθείσης δε, σημείωσε πως «απολύτως μόνος δεν είσαι όταν έχεις κάνει χιλιάδες διασώσεις, όταν έχουν ήδη μπει ποσά για την οικοσκευή […] Η Πολιτεία στις κρίσεις είναι εκεί, η Πολιτεία είναι που δίνει 6.600 στις οικοσκευές, η Πολιτεία είναι που θα δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή, η Πολιτεία είναι που τα κάνει όλα αυτά».
Σε άλλο θέμα, αυτό της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη είναι η αύξηση του εισοδήματος και αυτό είναι ένα μέτρο για να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια. Η δεύτερη είναι ότι προσπαθεί να ελέγξει και να συγκρατήσει τις τιμές και μια σειρά μέτρων έχει γίνει για αυτό».
Δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο… κόλπο και να αντιμετωπισθεί μια εισαγόμενη ακρίβεια, κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρατήρησε, επίσης, ο Μ. Βορίδης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το κόστος της παραγωγής είναι εισαγόμενη ακρίβεια ακόμη και στα εγχώρια αγροτικά προϊόντα. Εξειδικεύοντας, μάλιστα, συνέχισε: «Έχουμε αύξηση κόστους παραγωγής γιατί έχουμε αύξηση κυρίως του ενεργειακού κόστους, αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, αύξηση του κόστους των προϊόντων φυτοπροστασίας. Έχουμε ακρίβεια πραγματική και είναι δεδομένο ότι αυτό επηρεάζει την τιμή». Επανέλαβε δε, εν κατακλείδι τις δύο κυβερνητικές κατευθύνσεις: αύξηση των εισοδημάτων και έλεγχος της κερδοσκοπίας – ενίσχυση του ανταγωνισμού. «Δεν υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα εδώ», συμπέρανε.
Ενώ, όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «δημοσιονομικά είμαστε χώρα-υπόδειγμα», ακόμη, «υπάρχει λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική, συνετή, που εξασφαλίζει τη δυνατότητα κοινωνικών μεταβιβάσεων, να μπορούμε, δηλαδή, να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Αφού έχουμε κάνει μια ανθηρή οικονομία και μια οικονομία που αποδίδει και τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. Όχι με δανεικά και αγύριστα, δηλαδή σοσιαλιστικά, που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους στον κόσμο», κατέληξε.
Στα αμιγώς πολιτικά, ερωτηθείς για το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο κατάλληλος ηγέτης για την Αριστερά […] αυτόν επέλεξαν, με αυτόν θα ζήσουν». Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, «ο κ. Κασσελάκης είναι αποτέλεσμα και προϊόν μιας καταρρεύσεως, τέτοιας καταρρεύσεως, που οδηγεί στην εκλογή Κασσελάκη».
Εστιάζοντας στα πρώτα δείγματα γραφής του Στ. Κασσελάκη, παρατήρησε πως «εδώ βλέπουμε μόνο εικόνα. Αυτό στο οποίο ο ίδιος επενδύει και είναι επιλογή του. Δεν είναι δυνατόν τα μεγάλα ζητήματα και τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας να αντιμετωπισθούν με όρους εικόνας. Δεν λέω ότι η εικόνα δεν παίζει ένα ρόλο στην εποχή μας». Επιπλέον, «η κατάρρευση της Αριστεράς οδήγησε όχι απλώς να φύγει ο Τσίπρας, αλλά να χρεωθούν την ήττα και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης νίκησε τρεις πρωτοκλασάτους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, τους συνέτριψε. Αυτό συνέβη γιατί στη συνείδηση του κόσμου που ψήφισε, αυτοί οι άνθρωποι είναι χρεωμένοι με την πολιτική χρεωκοπία και την αποτυχία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ». Όμως, υποστήριξε, «η ανάλυση όλων πάσχει, δεν θέλουν να αποδεχθούν κάτι το οποίο είναι βαθύ και ταυτοτικό, και το πιο κρίσιμο. Ότι είναι στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς», έκλεισε την αναφορά του.
Κλείνοντας με την αντιπαράθεση, την Τετάρτη, στη Βουλή, μεταξύ του ιδίου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο υπουργός Επικρατείας έκανε, ειδικότερα, λόγο για «τέσσερα θεσμικά ατοπήματα από τον Ανδρουλάκη χθες». Συγκεκριμένα, «ακόμη και αν ξέρει την εισήγηση του προέδρου -η οποία κανονικά είναι απόρρητη- αυτή είναι και απόφαση της Αρχής;», διερωτήθηκε. Μεταφέροντας δε, την προσέγγιση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι αλλάζουν τη σύνθεση της Αρχής γιατί πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ, απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω ούτε την εισήγηση ούτε τι θα αποφασίσει η Αρχή ούτε το πρόστιμο. Εγώ αλλάζω μια σύνθεση, στην οποία η θητεία μελών της έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο. Να μην την αλλάξω ποτέ; Και δεν την αλλάζω εγώ, αλλά η Βουλή με πλειοψηφία 3/5. Ούτε αυτό αρέσει στον κ. Ανδρουλάκη», προσέθεσε.
Για αυτό καθαυτό το ζήτημα των υποκλοπών, τέλος, επεσήμανε ότι «οι αρμόδιες αρχές (πρέπει) να βρουν τι έγινε στις υποκλοπές, εμείς έχουμε πει να ενεργήσει προς πάσα κατεύθυνση η δικαιοσύνη».