THEPOWERGAME
«Ένας πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, που απέκτησε περιουσία ασχολούμενος με τα ναυτιλιακά στο Μαϊάμι, ο 35χρονος Στέφανος Κασσελάκης, εξελέγη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ», σχολιάζουν οι βρετανικοί Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα, παραθέτοντας το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη, 56,04%, σχολιάζει πως διαδέχεται στην αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αλέξη Τσίπρα και επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κόμμα με κομμουνιστικές και αντικαπιταλιστικές ρίζες.
Ο Τσίπρας, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της μοναδικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, από το 2015 έως το 2019, παραιτήθηκε από την αρχηγία τον Ιούνιο, έπειτα από μια συντριπτική εκλογική ήττα, υπενθυμίζουν οι FT, που παραθέτουν ένα ιστορικό της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου: τρεις πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του κόμματος θεωρήθηκαν οι κύριοι διεκδικητές για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο, ο Κασσελάκης προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις, εντυπωσιάζοντας τους πολιτικούς αναλυτές και τα μέλη του κόμματος. Ο Κασσελάκης κατάφερε, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, να πείσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι το μέλλον του κόμματος, παρά την ελάχιστη αναγνώριση του ονόματός του πολιτικά, τη μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στο Μαϊάμι και ένα βιογραφικό που περιελάμβανε μια θητεία golden boy στην αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, αλλά και μια περιουσία που δημιουργήθηκε από τη ναυτιλία. Πριν από τη συμμετοχή του στην εκλογική κούρσα, η κύρια εμπειρία του στην πολιτική ήταν να κατέβει ως υποψήφιος της ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, χωρίς όμως να καταφέρνει να εκλεγεί, λόγω των χαμηλών ποσοστών του κόμματος.
«Ήταν υποψήφιος από το πουθενά, δεν ήταν γνωστός στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο ή στην ελληνική πολιτική σκηνή, δεν ήταν γνωστός στο κόμμα του ή πουθενά. Στην πραγματικότητα ήταν “κανένας” μέχρι πολύ πρόσφατα», σχολιάζει ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Gladstone της Οξφόρδης. Σε μέσα μόλις λίγες εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, ο Στέφανος Κασσελάκης βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο Instagram, με το οποίο ξεκίνησε την καμπάνια του, ο Κασσελάκης είπε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως στέλεχος της Goldman Sachs, είδε από πρώτο χέρι πώς το κεφάλαιο «αγόραζε φτηνά την εργασία των άλλων» και πώς «η αλαζονεία βγάζει χρήματα». Μετά τη θητεία του στην επενδυτική τράπεζα, ο Κασσελάκης εξήγησε ότι έβγαλε τα χρήματά του «μετακομίζοντας» στη ναυτιλία. Είπε επίσης ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με τον Τάιλερ. Το βίντεο έγινε viral και τον κατέστησε αμέσως σοβαρή απειλή για την πρώην υπουργό και φαβορί μέχρι τότε για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Επίσης, στο δημοσίευμα τονίζεται το επικοινωνιακό χάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας επέλεξε να περιοδεύσει στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κεντροδεξιά κυβέρνησή του για αποτυχίες και κακοδιαχείριση. Επισκέφτηκε επίσης τη Μακρόνησο, ένα νησί του Αιγαίου όπου φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν κομμουνιστές μετά τον εμφύλιο, τονίζοντας τη δέσμευσή του στις αριστερές ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, μέσα στο κόμμα, τονίζουν οι FT, υπάρχουν αμφιβολίες για τις αληθινές πολιτικές του απόψεις. «Κατάφερε να πάρει την ηγεσία ενός κόμματος με λίγες μόνο ώρες δημόσιας ομιλίας», τονίζει ο Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Λιάκος σχολίασε πως ο Κασσελάκης ήταν «πολύ έξυπνος» στο να μπορεί να εκμεταλλευτεί την υποβόσκουσα υποστήριξη στο είδος του νεοφερμένου ηγέτη που κάποτε ενσάρκωνε και ο ίδιος ο Τσίπρας.
Άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τον βλέπουν με καχυποψία. Ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, κατηγόρησε τον Κασσελάκη «ότι είναι μέρος ενός διεφθαρμένου συστήματος ολιγαρχών, που τον τοποθέτησαν σε αυτήν τη θέση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους».