THEPOWERGAME
Με άγνωστο «Χ» το εύρος της συμμετοχής, οι κάλπες άνοιξαν από το πρωί για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψήφιοι είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.
Είναι ο πρώτος σταθμός μιας προεκλογικής καμπάνιας των υποψηφίων, στον απόηχο της εκλογικής συντριβής του Ιουνίου, που αν και υποτονική αρχικά, απόκτησε ενδιαφέρον μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στ. Κασελάκη. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι γνωστό το βράδυ, ωστόσο αυτή θα είναι και η απαρχή τεσσάρων βασικών σεναρίων για την επόμενη μέρα.
Πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση στο ερώτημα θα καθορίσει και την έκβαση του αποτελέσματος. Μέχρι στιγμής, κανείς-ούτε η Κουμουνδούρου- μπορεί να προβλέψει τη συμμετοχή. Η ιδιαιτερότητα αυτής της παραμέτρου φάνηκε και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, την περασμένη Πέμπτη.
Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%. Όταν πάμε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.
Η έκπληξη έρχεται από τις απαντήσεις αυτών πρόκειται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Εδώ ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 39%, ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 31%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, ο Στέφανος Τζουμάκας με 3% και ο Νίκος Παππάς με 3%.
Στο ερώτημα αν θα υπάρχει εκλογή Προέδρου από τον πρώτο, σημερινό γύρο, η απάντηση προδιαγράφεται αρνητική. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε κάλπες και την επόμενη Κυριακή με αντιπάλους-άνευ απροόπτου- την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασελάκη. Θα έχουμε δηλαδή την αναμέτρηση ενός στελέχους με ιστορία στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στην ανάγκη μετεκλογικής ενότητας του κόμματος και ενός στελέχους που προκάλεσε επικοινωνιακή ανατροπή στην Κουμουνδούρου-μένει να δούμε αν θα αποτυπωθεί και στις κάλπες-και διακηρύσσει πως δεν θέλει να αρχίσει καινούριο κόμμα αλλά έναν καινούριο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε γκρίζο φόντο πλανάται ένα ακόμη σενάριο, αν δηλαδή η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση. Οι φορτισμένες δηλώσεις ένθεν και ένθεν τα τελευταία 24ωρα-με αποκορύφωμα τις εσωκομματικές αντιδράσεις από το βίντεο του κ. Κασελάκη στη Μακρόνησο- βαραίνουν το κλίμα. Ωστόσο, οι όποιες τάσεις θα εκδηλωθούν μετά και τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πάντως οι διασπάσεις ενίοτε κάνουν και καλό, όπως δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από ανάλογα σχόλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογή νέου Προέδρου θα είναι το βάλσαμο για τις εσωκομματικές και πολιτικές πληγές του ΣΥΡΙΖΑ; Εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι εκκρεμότητες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγάλες, αποτελούν βαρίδια σε όποια προσπάθεια ανάκαμψης. Ας σημειωθεί ότι εκκρεμεί πριν απ’ όλα μια ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής συντριβής, για την τοξική πολιτική και την αναποτελεσματικότητά της όλα αυτά τα χρόνια, για την προγραμματική ατζέντα και, τελικά, για τη φυσιογνωμία του κόμματος στο άμεσο μέλλον.
Με δεδομένο ότι η εσωστρέφεια για την εκλογή Προέδρου οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός μάχης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ερώτημα είναι πώς ο οδικός χάρτης της ανασυγκρότησης του κόμματος θα δώσει αποτέλεσμα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.