THEPOWERGAME
Στις καταστροφικές πλημμύρες στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην επίτροπος ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η Ευρώπη κάθε φορά που ένα κράτος μέλος το ζητήσει και αποδεδειγμένα έχει ανάγκη σπεύδει να το βοηθήσει. Υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης, υπάρχει το αποθεματικό κυρίως για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και θέλω να σας πω ότι ήδη ενεργοποιηθεί στις Βρυξέλλες όλη αυτή η διαδικασία μόνο που απαιτούνται κάποια στάδια. Μέσα σε 12 εβδομάδες από σήμερα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει έναν πλήρη φάκελο με αξιολόγηση και εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί από θεομηνίες και φυσικά φαινόμενα. Πρέπει να προετοιμαστεί καλά η Ελλάδα, να υποβάλλει έναν πλήρη φάκελο όμως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει το εξής πρόβλημα. Όλο το αποθεματικό του Ταμείου Αλληλεγγύης δόθηκε πρόσφατα στην Σλοβενία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει δυνατότητα για άμεση αντίδραση επειδή όμως θα χρειαστεί μια περίοδος 12 εβδομάδων θα φτάσουμε στον επόμενο προϋπολογισμό και η Ελλάδα θα είναι στις προτεραιότητες μετά τα όσα έχουν συμβεί εδώ».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Αυτή τη στιγμή η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στις Βρυξέλες έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες, η αποζημίωση θα έρθει, η Ευρώπη θα δείξει την αλληλεγγύη της όπως την έχει δείξει και σε άλλα ζητήματα».
«Πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι το σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό διότι για να το πει αυτό ο Πρωθυπουργός έχει ο ίδιος αντιληφθεί ότι το σύστημα αυτό πάσχει. Το θέμα είναι πως το βελτιώνεις γιατί τέτοια φαινόμενα θα έρθουν πολλά στο μέλλον και ναι μεν από τη μια μεριά υπάρχει η εξήγηση της κλιματικής αλλαγής αλλά το ίδιο είχε συμβεί πριν από 60 χρόνια. Ο Βόλος είχε καταστραφεί το ’55 με πολλούς νεκρούς. Θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για άλλα χειρότερα που μπορεί να συμβούν. Άρα ο πολιτικός σχεδιασμός χρειάζεται επανασχεδιασμός, χρειάζεται καλύτερες υποδομές, άμεσα σχέδια αντίδρασης έτσι ώστε ναι μεν θα εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα τουλάχιστον να περιορίζονται ως προς την έκτασή τους και το βασικότερο είναι να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» κατέληξε.