THEPOWERGAME
Η Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για τους στόχους του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Η Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά της για τον χαμό ενός ακόμη μετανάστη, που βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής απανθρακωμένος στο δάσος της Δαδιάς.
«Είναι οδύνη αυτή που προκαλείται για την απώλεια της ανθρώπινής ζωής, αλλά και του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να επιδιώκουμε ενίσχυση των δυνάμεων και κυρίως προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος».
Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, δόθηκε μια τεράστια μάχη από την Πυροσβεστική, τους εθελοντές και τους αστυνομικούς.
«Θέλω να καταθέσω το μεγάλο ευχαριστώ στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν σε όλα τα μέτωπα, για να μπορέσει να μειωθεί το μέγεθος της καταστροφής. Μάλιστα, η προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου ξεκινά μόλις τελειώσει η τωρινή περίοδος. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα εναέρια μέσα και φυσικά το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και να προετοιμαστούμε για τη νέα πραγματικότητα, η οποία είναι πως η Μεσόγειος φλέγεται στο κομμάτι της αύξησης των θερμοκρασιών. Καλύτερη προετοιμασία και συντονισμός για την επόμενη μέρα».
Οι στόχοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Όσον αφορά το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η κ. Ζαχαράκη είπε πως και μόνο η δημιουργία του υπουργείου αποδεικνύει την προσήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο να απευθυνθούν άμεσα στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής και της οικογένειας.
«Μελετώντας τα στοιχεία του δημογραφικού, θα διαπιστώσουμε πως είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ακόμα και το 1,3 ανά παιδί που γεννιέται είναι μεγάλη απομείωση σχετικά με αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Στην Ευρώπη είναι 1,6. Είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Είναι και αυτό μια νέα ιστορική πραγματικότητα, δεν έχουμε όμως τη φιλοδοξία πως αυτό γρήγορα θα αλλάξει, καθώς χρειάζεται μια πολυπλοκότητα μέσων», είπε αρχικά.
«Έχει να κάνει με την εύρεση εργασίας, την εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και να ξέρουν οι γονείς πως υπάρχει από πίσω ένα δίκτυ ασφαλείας. Πέρα από τον συντονιστικό ρόλο που θα έχει το υπουργείο, μαζί με τη γενική γραμματέα, τη Μαρίνα Στέφου, θα εκπονήσουμε το δημογραφικό σχέδιο για την οικογένεια. Θεωρούμε πως αυτό είναι μια εθνική πρόκληση και δεν αφορά τα κόμματα. Οι άνθρωποι θα ζουν πολλά περισσότερα χρόνια και θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο κομμάτι στην πρόνοια», πρόσθεσε.
«Έχουμε για πρώτη φορά καλύψει όλα τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς»
Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε αύξηση του επιδόματος παιδιού.
«Δεν θα είναι η λύση για να αποφασίσει μία οικογένεια να κάνει κι άλλο παιδί, αλλά όλα προστίθενται. Όπως προστίθεται και η πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να καλύψουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες για θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει πολλές θέσεις να καλύψει σχετικά με τη γυναικεία απασχόληση. Άρα μόνο με την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, με την ενίσχυση της νταντάς, αλλά και ένα μεγάλο πρόγραμμα που υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου μαζί με το Επιμελητήριο θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις σταθμών», ανέφερε αρχικά.
«Από τον Σεπτέμβριο θα ενισχύσουμε το κομμάτι της επικοινωνίας με το πρόγραμμα των νταντάδων της γειτονιάς, αλλά επιπλέον στο κομμάτι των vouchers τα αποτελέσματα βγήκαν και ενημερώνονται οι δικαιούχοι. ‘Έχουμε για πρώτη φορά καλύψει όλα τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς και καλύπτονται όλα τα παιδιά με αναπηρία, ενώ για πρώτη φορά έχουμε καλύψει το 50% των αιτήσεων για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Μελέτης (ΚΔΑΠ). Έχουμε δώσει περισσότερα χρήματα, ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος και από το καινούριο υπουργείο και είναι περίπου 340 εκατ. ενώ για να καλύψουμε όλες τις αιτήσεις, θα δώσουμε ακόμα 22 εκατ. έπειτα από δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος μας ζήτησε να μη μείνουν τα παιδιά εκτός των βρεφονηπιακών. Τα προηγούμενα χρόνια έμεναν εκτός το 70%», συμπλήρωσε.