THEPOWERGAME
Συναντήσεις και συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, καθώς και το δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, που από χθες, 10/8, βρίσκεται στο νησί προκειμένου να εξετάσει ζητήματα της αρμοδιότητάς του μετά τη μεγάλη φωτιά του προηγούμενου μήνα.
Τον κ. Αυγενάκη συνόδευε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ παραβρέθηκαν στις συναντήσεις στελέχη της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η Ρόδος τις τελευταίες μέρες δοκιμάστηκε αλλά δεν γονάτισε και παραμένει όρθια, ενώ συνεχάρη δημόσια τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για τη δουλειά που έκαναν. Με την ευκαιρία ανέφερε ότι οι οδηγίες του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρες: να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Ρόδο να ξαναβρεί το βηματισμό της.
Ολοκληρώθηκαν όλες οι καταγραφές
Όπως έκανε γνωστό κατά τις συναντήσεις του, λίγες μέρες αφότου έσβησαν οι φωτιές, τα στελέχη του ΕΛΓΑ με εντολή του προέδρου βρέθηκαν στη Ρόδο και σε μία εβδομάδα ολοκληρώθηκαν όλες οι καταγραφές και παραδόθηκαν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται το κράτος για να πάει άμεσα σε αποζημιώσεις για περιπτώσεις μονάδων που δεν ήταν ασφαλισμένες, ή εκτάσεων και καλλιεργειών που επίσης δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ.
«Σε ό,τι μας αφορά, επισπεύσαμε τις διαδικασίες. Ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις στις παραγωγές που αφορούν την ελιά, το αμπέλι, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία», τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε: «Οι κινήσεις που σχεδιάσαμε εμείς ως υπουργείο κινούνται σε τρία επίπεδα: Το πρώτο είναι ο ΕΛΓΑ. Πώς άμεσα σωστά και οργανωμένα μεθοδικά και χωρίς καθυστέρηση ο ΕΛΓΑ θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Υπάρχουν περιπτώσεις που παραγωγοί δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν είναι ασφαλιστικά καλυμμένοι, αλλά με το μηχανισμό που έχει στηθεί από την κυβέρνηση, θα καλυφθούν σε μηδενικό χρόνο ανάγκες και προβλήματα σε παραγωγούς κατά επάγγελμα ή μη, και δεν είχαν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους ή την παραγωγή τους.
Το επόμενο αφορά τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δηλαδή πώς θα στηρίξουμε παραγωγούς ώστε να προχωρήσουν στην αναζωογόνηση καλλιεργειών που επλήγησαν μερικώς. Για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν θα έχουμε για δύο χρόνια αναστολή πληρωμής τελών για το γάλα που παράγουν, ένα επιπλέον μέτρο.
Το τρίτο επίπεδο είναι οι υποδομές. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέρος των αναγκών που δημιουργήθηκαν ή που υπήρχαν και τώρα ήρθαν στην επιφάνεια. Δηλαδή αγροτική οδοποιία. Σε λίγες μέρες θα έρθει στη Ρόδο ο κ. Παπαγιαννίδης, γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών ώστε από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις και τρόπους χρηματοδότησης για τα θέματα αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά έργα».
Δε χάθηκε ο ρυθμός του νησιού
Ο κ. Αυγενάκης και έκανε γνωστό ότι θα καλυφθούν και προβλήματα που προέκυψαν για τους μελισσοκόμους. Συγκεκριμένα πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές, θα επικαιροποιηθούν και θα συνδεθούν με τις ανάγκες των ντόπιων μελισσοκόμων.
«Ήταν μία πυρκαγιά που μπορεί να έκαιγε επί σχεδόν δέκα μέρες τα δάση του νησιού αλλά όμως δεν κατάφερε να καταστρέψει την οικονομία και τη ζωή του νησιού. Το νησί εξελίσσεται βρίσκει το ρυθμό του και χαίρομαι γιατί οι δείκτες πληρότητας των ξενοδοχείων είναι υψηλοί και διαρκώς βελτιώνονται» κατέληξε ο υπουργός.
Ψηφιακό αρχείο δικαιούχων από ΕΛΓΑ
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι, όταν ο κ. Αυγενάκης ανέλαβε το υπουργείο, συγκάλεσε σύσκεψη για το στρατηγικό σχεδιασμό και την οργάνωση του ΕΛΓΑ και του υπουργείου απέναντι στις προκλήσεις που αναμένονταν και καθορίστηκε το σχέδιο δράσης για τα αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα.
«Γι΄αυτό το λόγο μεγιστοποιήσαμε την αποτελεσματικότητα του οργανισμού και σπεύδουμε εγκαίρως στο πεδίο. Χρησιμοποιούμε τα τεχνολογικά μέσα με την αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων τις οποίες μας διαθέτει η Πολιτική Προστασία και μαζί με τα συνεργεία που ήταν από την τρίτη μέρα εδώ και τις οριοθετήσεις και επισημάνσεις που έκαναν, είμαστε σε θέση να πούμε ότι σε συντομότερο χρονικό διάστημα από εκείνο των πυρκαγιών του 2021 και του 2022 θα παραδώσουμε το ψηφιακό αρχείο των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ στην κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής και στη συνέχεια -αφού το υπουργείο Οικονομικών αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος το απαιτούμενο κεφάλαιο για την πληρωμή προκαταβολών- ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον υπουργό θα αποστείλουν το αρχείο στις τράπεζες όπου βρίσκονται οι λογαριασμοί των παραγωγών για να πληρωθούν» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τόνισε ότι στις αποζημιώσεις περιλαμβάνονται περιπτώσεις υποδομών εξοπλισμού, αποθήκες, υποστατικά κ.λπ.