THEPOWERGAME
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε συζήτηση με την τουρκική πλευρά μόνο για το Καστελλόριζο», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Όσον αφορά στον όρο υποχώρηση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που πρώτα έκανε υποχωρήσεις.
Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι πάντα είναι μέσα στα θέματα συζήτησης των δυο χωρών, αλλά με κάποιον τρόπο στη συνέχεια το προσπερνάνε.
Για την περίπτωση προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία με 180 ψήφους και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δεχτούν το όποιο αποτέλεσμα.
Αναλυτικά όσα είπε:
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Χρειάζεται ένας προσεκτικός σχεδιασμός, αν ήταν εύκολα θα είχαν λυθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν ικανοποιεί 100% κάποιον είναι κανόνας.
Αναφορικά με την περίπτωση του Καστελόριζου
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Μια από τις θέσεις μας είναι ότι εμείς συζητάμε ενιαία την οριοθέτηση από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο, μια από τις θέσεις της Τουρκίας είναι ότι θα κάνει οριοθέτηση μόνο για την περιοχή του Καστελορίζου. Αν γίνει οριοθέτηση μόνο για τη περιοχή του Καστελορίζου δηλαδή είναι το μικρό Καστελόριζο έναντι της ατελείωτης τουρκικής ακτής απέναντι, πράγματι το Καστελόριζο θα έχει πρόβλημα αλλά στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ελληνικά νησιά η Ρόδος , η Κάσος , η Κάρπαθος, η Κρήτη. Επί παραδείγματι το ήμισυ του χώρου που διεκδικεί το Καστελόριζο το διεκδικεί και η Ρόδος η οποία είναι το ένατο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Θέλω να πω ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την άποψη των τούρκων «ελάτε για οριοθέτηση μόνο του Καστελορίζου». Αν θα πάει για την ανατολική Μεσόγειο θα πάει όλη η περιοχή μαζί με όλες τις εμπειρίες όλων των νησιών, οι τούρκοι επίτηδες απομονώνουν το Καστελόριζο και μιλάνε μόνο για το Καστελόριζο.
Ερωτηθείς αν ήταν λάθος ο όρος «υποχωρήσεις» που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το κρίσιμο δεν είναι τι λες αλλά τι κάνεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήταν γενική διαπίστωση, ήταν για συγκεκριμένο σημείο που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός; Όχι. Αν βλέπω κάποιον να έχει κάνει αυτή τη στιγμή πρόσκαιρα υποχώρηση από τις θέσεις του για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση βλέπω να είναι η Τουρκία. Η Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια θέτει το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, εμείς έχουμε διαμηνύσει ότι το θέμα κυριαρχίας είτε σε μεγάλα είτε σε μικρά νησιά δεν μπαίνει πάνω στο τραπέζι. Εάν η Τουρκία ήθελε να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις το πρώτο πράγμα που θα έλεγε είναι «ελάτε να συζητήσουμε πρώτον για την κυριαρχία και δεύτερον για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών», το γεγονός ότι δεν το βάζει συνιστά μια υποχώρηση της Τουρκίας.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν ξέρω αν έχουν γίνει υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση λες κάποια θέματα σε αυτή τη φάση δεν τα συζητάω. Επί παραδείγματι το θέμα του Κυπριακού εαν έμπαινε πάνω στο τραπέζι θα είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση. Έχουμε ισχυρότατη άποψη για το Κυπριακό, αν έμπαινε πάνω στο τραπέζι είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση.
ΔΗΜ: Γιατί αφήνουμε απέξω το θέμα του Κυπριακού γενικώς στις συζητήσεις
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Επειδή έχω διαβάσει πάρα πολλά πρακτικά σε ανώτατο επίπεδο έχω παρατηρήσει ότι σπανίως είναι εκτός των συζητήσεων. Αναφέρεται κάποια στιγμή και μετά το προσπερνάνε και οι δύο πλευρές και συνεχίζουν.
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα είναι πιο ήρεμες οι σχέσεις των δύο χωρών το επόμενο διάστημα
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Όχι ιδιαιτέρως. Εμένα μου αρκεί στην προκειμένη περίπτωση ότι επιτυγχάνουμε μια φάση σχετικής υφέσεως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μιας εκλογικεύσεως των πραγμάτων .
Ερωτηθείς αν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Όχι. Η προσφυγή στη Χάγη αφορά οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ασκείς δύο δικαιώματα συγκεκριμένα, κυριαρχικά, αλλά δεν είναι πλήρης κυριαρχία οπότε δεν χρειάζεται αυξημένη κυριαρχία.
ΔΗΜ: Ισχύει επίσης ότι αν πάμε στη Χάγη ότι βγάλει το δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει να το πάρουμε
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Ναι αυτό ισχύει και για εμάς και για εκείνους.