THEPOWERGAME
Ορκίστηκε το πρωί της Δευτέρας η νέα Βουλή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Οι πρώτες αφίξεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:00.
Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε στις 11:00, με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.
Η δοξολογία για την ορκωμοσία των 300 βουλευτών ξεκίνησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 11:15 το πρωί χαιρετώντας δια χειραψίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Από τα αριστερά του προεδρείου στα έδρανα των αξιωματούχων είχαν πάρει θέση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, η πρώην πρόεδρος του Αρείου πάγου και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βασιλική Θάνου, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Ενώ ανοίγοντας την διαδικασία της ορκωμοσίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε το Σώμα για τις έδρες που επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί:
- Ο Κ. Μητσοτάκης κράτησε την έδρα της Α Θεσσαλονίκης
- Ο Α. Τσίπρας την έδρα της Α Πειραιά
- Ο Ν. Ανδρουλάκης της Α Θεσσαλονίκης
- Ο Δ. Κουτσουμπας του Βορείου τομέα Αθήνας
- Ο Β. Στίγκας του Nοτίου τομέα Αθήνας
- Ο Κ. Βελόπουλος του Nοτίου τομέα Αθήνας
- Ο Δ.Νατσιος της Α Θεσσαλονίκης
- Η Ζ. Κωνσταντοπούλου του Βορείου τομέα Αθήνας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομελειας και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία.
Στις 11 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.
Βουλευτές έδωσαν και τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Αισιόδοξοι για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο παλαιοί και νέοι βουλευτές
Την αισιοδοξια τους για τη νέα κοινοβουλευτική περιοδο εξέφρασαν παλαιοι και νέοι βουλευτές νωρίτερα πριν την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη ορκιζομενη για 13η φορά ανέφερε πως η 8 κομματική Βουλή θέλει ιδιαίτερη προσοχη και συνεση ώστε να αποφευχθούν οι παρεκτροπές. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το Κοινοβούλιο δεν ειναι τσίρκο», υπογράμμισε η ίδια.
«Η πολυφωνία δεν ενοχλεί, η κακοφωνία είναι αυτή που ενοχλεί», σχολίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος επανέρχεται στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα μετά από μακριά θητεία στα ευρωπαϊκά όργανα.
Από την πλευρά του ο προεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε από όλους «να μη δωσουν δικαιώματα και να μην υπάρξουν φασαρίες».
Συναινετικος ήταν ο προεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός που είπε ότι οι βουλευτές θα δώσουν τον αγώνα τους για την ανάδειξη των θέσεων του κόμματος τους, όπως και η προεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπουλου, η οποία προσηλθε στη Βουλή με τον συντροφο της, επίσης βουλευτή, κ. Καρανασταση.
Η χωροταξία της νέας Βουλής
Η Νέα Δημοκρατία κάθεται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.
Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή, η Νίκη πίσω και δεξιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες πίσω και αριστερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέλαβε τις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα και πίσω της τοποθετήθηκε η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η νέα Βουλή σε αριθμούς
- 8 κοινοβουλευτικές ομάδες
- 245 βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν και στις 2 αναμετρήσεις (Μαΐου – Ιουνίου)
- Από τους 55 βουλευτές της μιας ημέρας οι 28 δεν έχουν άλλη κοινοβουλευτική θητεία
- Ο Γιώργος Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ έχει δύο και μόνο θητείες στα κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012 και 2023)
- 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με την Βουλή του 2019-23
- 68 γυναίκες βουλευτές: 30 ΝΔ, 17 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΠΑΣΟΚ, 6 ΚΚΕ, 2 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 0 Σπαρτιάτες, 4 Πλεύση Ελευθερίας
Την Τρίτη η εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής
Την Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου τον κ. Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας. Για τις υπολοιπες θέσεις θα προταθούν: η κυρία Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.
Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση
Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.