THEPOWERGAME
Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τροποποιήσεις της κύρωσης της σύμβασης που αφορά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών καθώς και της σύμβασης της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για τα ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης.
Υπέρ των δύο κυρώσεων τάχθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που καταψήφισαν.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με τα διαστημικά προγράμματα πλοήγησης και την δυνατότητα που παρέχεται να υπάρχει ανάθεση σε ιδιώτες, υπογράμμισε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι, έτσι, χωρίς καμία βάσανο, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση των συλλογικών οργάνων, θα μπορεί η όποια υπηρεσία να παρασχεθεί από ιδιώτη. Το ότι αναφέρεται ως δυνατότητα σε ένα άρθρο, δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει το ‘φίλτρο’ της προηγούμενης αξιολόγησης και της απόφασης των σχετικών οργάνων».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απάντησε και στις εμβόλιμες παρατηρήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών της αντιπολίτευσης σχετικά με τα ΕΛΤΑ, λέγοντας ότι «γίνεται είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια για την εξυγίανσή τους, για τον εκσυγχρονισμό τους, για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικά σε μια αγορά η οποία έχει περιθώρια. Καταφέραμε και μειώσαμε το παθητικό περίπου στο μισό τον μήνα που παραλάβαμε, πριν από την εθελουσία – αξίζει να το σημειώσω αυτό – και προσπαθούμε τώρα με μια εθελουσία, η οποία στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία (γιατί προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων) να κάνουμε εκείνες τις κινήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες, έτσι ώστε πραγματικά να γίνουν ανταγωνιστικά. Διότι δεν πρέπει κάποιος να μένει αμέτοχος και αδιάφορος όταν η λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων στοιχίζει 7 εκατομμύρια τον μήνα στον ελληνικό λαό και χωρίς να έχει και την ποιοτική εκείνη υπηρεσία που του αρμόζει».
Τόνισε πως τα ΕΛΤΑ θα εξακολουθήσουν, με βάση το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την ελληνική επικράτεια έτσι όπως οφείλουν, έτσι όπως ξεκίνησαν. Πρέπει πραγματικά, η προστιθέμενη αξία από τη διαχρονική παρουσία και την ταύτιση, με την ελληνική ιδίως περιφέρεια να παραμείνει και θα παραμείνει».
Ο κ. Γεωργαντάς, επίσης απέρριψε την κριτική, ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκορπά χρήματα με αναθέσεις έργων. Το υπουργείο, είπε, καταβάλλει εθνική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας; Το ότι το 2020 έγιναν 94 εκατ ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρασχέθηκαν 94 εκατ ψηφιακές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες, αποφεύχθηκε η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των Ελλήνων πολιτών στα γκισέ του Δημοσίου, το ότι έχουμε διεκπεραιώσει με τόσο άψογο τρόπο, τόσες πολλές εφαρμογές οι οποίες έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και σε μια περίοδο πανδημίας, είναι μια απόδειξη», ενώ σημείωσε πως το σύστημα εμβολιασμών στηρίζεται σε πλατφόρμες οι οποίες δημιουργήθηκαν από το υπουργείο.