THEPOWERGAME
Η ώρα των εκλογών έφτασε και τα βλέμματα πλέον στρέφονται -πέρα, φυσικά, από το αποτέλεσμα της κάλπης- στην επόμενη ημέρα, καθώς με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση: Ο πήχης ουσιαστικά είναι στο 46%, συνδυαστικά με ποσοστό περί το 8% αθροιστικά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Συνεπώς, γρήγορα θα μπούμε στη διαδικασία των τριών διερευνητικών εντολών που προβλέπει το Σύνταγμα, με πιθανότερη κατάληξη, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, τη διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών την Κυριακή 2 Ιουλίου. Υπάρχει και μια εναλλακτική ημερομηνία, οριακή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που είναι η Κυριακή 25 Ιουνίου.
Αυτή τη Δευτέρα το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό του πρώτου κόμματος -εφόσον, βέβαια, η ΝΔ έχει κατακτήσει την πρωτιά- και θα του δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πρόθεση του πρωθυπουργού -ανάλογα πάντα και με το εκλογικό αποτέλεσμα- είναι να μην μπει στη διαδικασία διαβουλεύσεων με τα άλλα κόμματα, αλλά να καταθέσει τη διερευνητική στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας από τους πολίτες καθαρή εντολή και αυτοδύναμη ΝΔ σε νέες εκλογές.
Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης υλοποιήσει την απόφασή του αυτή, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει ακόμα και εντός της ημέρας τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό του δεύτερου κόμματος και θα του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και, μόλις εκείνος την καταθέσει, θα τη δώσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, ως αρχηγό του τρίτου κόμματος. Με την υπόθεση ότι κανείς δεν θα εξαντλήσει τις τρεις ημέρες που δίνει το Σύνταγμα ως ανώτατο περιθώριο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο 27 Μαΐου η κυρία Σακελλαροπούλου θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως υποχρεούται εκ του Συντάγματος, σε σύσκεψη για να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής είτε η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Πρακτικά, υπάρχει και η επιλογή της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Προέδρου με κάθε αρχηγό ξεχωριστά, κάτι που είχε γίνει στις 27 Αυγούστου 2015 από τον τότε Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο από κάθε άποψη σενάριο είναι ότι θα διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και, έτσι, στο τέλος πια του Μαΐου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο).
Επικρατέστερος θεωρείται ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται για τον αρχαιότερο εκ των τριών προέδρων. Εφόσον αυτό το χρονοδιάγραμμα λοιπόν τηρηθεί, τότε το αργότερο στις 30 Μαΐου θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση «όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής» υπό τον κ. Σαρμά και την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ την επομένη, στις 2 Ιουνίου δηλαδή, θα εκλεγούν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής. Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα, αν η διαδικασία των διερευνητικών εντολών έχει ολοκληρωθεί.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν εμφανίζεται στη Βουλή για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Λόγω της ειδικής αποστολής που της αναθέτει το Σύνταγμα, υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας διάταγμα προς υπογραφή, που προβλέπει την άμεση διάλυση της Βουλής -δηλαδή στις 3 Ιουνίου- και την προκήρυξη εκλογών, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου. Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με τον πήχη της αυτοδυναμίας (ανάλογα βέβαια και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής) να έχει κατέβει στο 36%-37%, στη ΝΔ τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι την επομένη πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει ουσιαστικά εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Στο ενδιάμεσο, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ανακήρυξης των υποψήφιων κομμάτων και συνδυασμών κομμάτων ξεκινά από το μηδέν. Κάθε κόμμα δηλαδή -συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, εκείνων του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη ή του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, που «κόπηκαν» από τις εκλογές- δηλώνει εκ νέου, με γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το όνομα και το έμβλημά του για όλη την επικράτεια. Στη συνέχεια, λαμβάνει ειδικό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων, όπου και καταθέτει τη λίστα με όλους τους υποψήφιους βουλευτές του. Εντός τριών ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοινώνει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς