THEPOWERGAME
Μήνυμα αισιοδοξίας για την «άλμα δεκαετίας» στην οικονομία μετά την πανδημία, αλλά και μήνυμα πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επίταξη ιατρικών υπηρεσιών, εφόσον χρειαστεί, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ισχυρή ανάπτυξη σε επίπεδο οικονομίας, καθώς επίσης και ενίσχυση του ΕΣΥ, αυξημένα τεστ και σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως η χώρα τα κατάφερε καλύτερα από άλλες στην πανδημία.
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία
Μετά τον κάβο της πανδημίας, τον οποίο χαρακτηρίζει «τελευταίο κάβο της περιπέτειας», είπε πως η χώρα θα κάνει άλμα δεκαετίας στον τομέα της ανάπτυξης.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς στόχος του είναι η κυβέρνηση να κριθεί για τη συνολική πολιτική της, και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν την ανάταξη της χώρας
Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, λέγοντας:
«Αν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια.
Σε πρώτη φάση, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας
Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».
«Να δώσω ένα παράδειγμα. Την προηγούμενη εβδομάδα, μπήκε στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος το «Ερρίκος Ντυνάν» για non-COVID περιστατικά και αντεπεξήλθε πολύ καλά. Και προ ημερών, μπήκαν στη μάχη και άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Προτιμούμε πάντα, ως πρώτο βήμα, τη συνεργασία.
Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μία έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώσουμε. Πρέπει και να τον εμπνεύσουμε να το κάνει».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει: «Αν, όμως, χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».
Ως τα τέλη Απριλίου εμβολιασμένοι όλοι οι άνω των 60
Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: Πρώτον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με την αντιμετώπισης της διασποράς και αυξημένα τεστ, και δεύτερον στη μερική αποσυμπίεση «με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μια ανάσα ελευθερίας».
Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι βασικός στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα.
Εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του ότι «φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στο τέλος θα βγούμε νικητές».
Εκτιμά ότι «παρά τις δυσκολίες η χώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες» και προσθέτει ότι «εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα».
Προαναγγέλλει επίσης ρυθμίσεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ως πρώτο βήμα απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα
Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προτιμά το δρόμο από το νόμο» ενώ για το θέμα του καταδικασθέντος τρομοκράτη τονίζει ότι «η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ακόμη, ότι ο ίδιος επιδίωξε ήπιο πολιτικό κλίμα κάνοντας και αυτοκριτική, αλλά -όπως σημειώνει – «στη χώρα μας η πανδημία και ο κορονοιός εργαλειοποιήθηκαν, ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χτυπάει όλο τον κόσμο».
Υγειονομικό και κοινωνικό «σαμποτάζ» από τον Αλ. Τσίπρα, προτιμά το δρόμο από το νόμο
Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «εντάσσει τον covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης» και τον Αλ. Τσίπρα ότι ακολούθησε ένα «υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές, και τονίζει ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο.