THEPOWERGAME
Στην τελική ευθεία για την εθνική κάλπη της 21ης Μαΐου, η νέα έρευνα της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επικεντρώνεται στους εκλογικούς συσχετισµούς που διαµορφώνονται τη δεδοµένη χρονική συγκυρία και στην επιρροή των κοµµάτων λίγες εβδοµάδες πριν από την ετυµηγορία των πολιτών.
Γίνεται φανερό από τα στοιχεία της µέτρησης ότι η Ν∆ ανακτά σε σηµαντικό βαθµό το χαµένο έδαφος που της προκάλεσε η εθνική τραγωδία των Τεµπών, επανερχόµενη σε ποσοστά που κατέγραφε πριν από το σιδηροδροµικό δυστύχηµα. Ετσι, σήµερα εµφανίζεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου µε ποσοστό 32,8%, έναντι 31,4% που είχε στις αρχές του Απριλίου και 29,5% που κατέγραφε τον Μάρτιο. Σηµειώνει, εποµένως, άνοδο 1,4% σε σχέση µε την προηγούµενη δηµοσκόπηση και 3,3% σε σχέση µε τον Μάρτιο, όταν βρέθηκε στο χαµηλότερο ποσοστό της κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, συνεχίζει σταθερά να ανεβάζει τα ποσοστά του και βρίσκεται σήµερα στο 26,9% από 26,6% στις αρχές Απριλίου και 25,6% τον Μάρτιο. Η άνοδός του, ωστόσο, παραµένει αργή, καθώς, τη στιγµή που καταγράφεται µια αύξηση της συσπείρωσης του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται και µια δυσκολία διείσδυσης σε άλλα εκλογικά ακροατήρια, που είναι απαραίτητα για να µπορέσει να διεκδικήσει την πρώτη θέση.
Την ίδια αδυναµία διεύρυνσης φαίνεται να αντιµετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η εκλογική επιρροή εµφανίζεται µειωµένη, στο 9%, έναντι των προηγούµενων µετρήσεων. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εµφανίζονται σταθερά, κρατώντας τις δηµοσκοπικές δυνάµεις που είχαν κερδίσει µετά τον Μάρτιο, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης περιορίζουν τη δυναµική της και τη φέρνουν οριακά πάνω από το 3%, το εκλογικό όριο το οποίο σε αυτήν τη µέτρηση πιάνουν οι «Ελληνες» του Κασιδιάρη, η συµπεριφορά των οποίων αποτελεί έναν από τους άγνωστους παράγοντες της επόµενης αναµέτρησης, καθώς ακόµη δεν γνωρίζουµε αν θα τους επιτραπεί τελικά η συµµετοχή.
Η αύξηση του ποσοστού της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι σε σηµαντικό βαθµό αποτέλεσµα της µείωσης του ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι είχαν µετακινηθεί από την κυβερνητική παράταξη στην αδιευκρίνιστη ζώνη και τώρα φαίνεται να επανακάµπτουν, ανεβάζοντας τη συσπείρωση της ΝΔ. Η διαφορά µεταξύ των δύο πρώτων κοµµάτων διαµορφώνεται πλέον στις 5,9 ποσοστιαίες µονάδες, από 4,8 που ήταν στις αρχές Απριλίου, εξασφαλίζοντας ένα καθαρό προβάδισµα για τη ΝΔ, η οποία µπορεί να αισθάνεται ασφαλής σχετικά µε την πρώτη θέση των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Η προβολή των παραπάνω αριθµητικών δεδοµένων στα έγκυρα και εφαρµόζοντας την απλή αναλογική µάς δίνει µια επτακοµµατική Βουλή, στην οποία ο σχηµατισµός κυβέρνησης συνεργασίας δεν καθίσταται εφικτός µε βάση τους λογικούς πολιτικούς συσχετισµούς. Συγκεκριµένα, το άθροισµα των εδρών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι 149, ενώ µακριά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται και το άθροισµα του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, που ανέρχεται στους 139 βουλευτές, µε το συγκεκριµένο σενάριο, βέβαια, να είναι, εκτός από αριθµητικά, και πολιτικά ανέφικτο, µε βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τη ρητορική του κόµµατος Βαρουφάκη.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που το κόµµα Κασιδιάρη µείνει εκτός της εκλογικής διαδικασίας και οι ψήφοι του προσµετρηθούν στη µη αντιπροσωπευόµενη κοινοβουλευτική ψήφο, το σενάριο σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας µεταξύ Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ καθίσταται εφικτό µε 154 έδρες, ενώ ούτε και σε αυτή την περίπτωση µπορεί να υλοποιηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση, όπως την έχει περιγράψει ο κ. Τσίπρας. Όλα φαίνεται να οδηγούν σε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, αφού τόσο τα αριθµητικά όσο και τα πολιτικά δεδοµένα δεν φαίνεται να ευνοούν τα συνεργατικά σχήµατα.
Διαβάστε τη συνέχεια της δημοσκόπησης της GPO στα «Παραπολιτικά», που κυκλοφορούν εκτάκτως σήμερα, Παρακευή.