THEPOWERGAME
Στην πολιτική επικαιρότητα και τις επερχόμενες εκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «Happy Day» και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.
«Κυβερνήσαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, υπό την επίβλεψη της τρόικας. Μετά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, Υπήρξαν προσδοκίες αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει κρίση ακρίβειας, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχουμε αυτές τις τιμές στο σούπερ μάρκετ ενώ έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς σε όλη την ΕΕ. Σε πολλές χώρες υπήρχαν παρεμβάσεις. Εδώ δεν έγινε τίποτα. Υπάρχουν περιθώρια να πέσουν οι τιμές. Την 3η εβδομάδα του μήνα τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα. Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα προοπτικής».
«Εμείς υποχρεωθήκαμε να μαζέψουμε χρήματα στα δημόσια ταμεία 40 δις. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την υποχρέωση να ξοδέψει 60 δις. Δεν είναι το ίδιο. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από έμμεσους φόρους το 2022 ήταν 4,5 δις. Αυτή είναι η κρατική αισχροκέρδεια. Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στις τσέπες των πολιτών, αλλά στις επιχειρήσεις. Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια» τόνισε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΜέΡΑ25, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν ξέρω ακριβώς το πρόγραμμά του. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πάνε στο πουθενά. Δεν μπορεί ένα κόμμα του 3% και του 4% να θέσει τους όρους του. Εμείς θέλουμε μια συνεργασία πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχτεί μία κυβέρνηση. Για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η δαιμονοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας; Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα δεν γίνεται στο γόνατο, μπορεί να κρατήσει και μήνες. Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών, όχι της χώρας. Ο κόσμος θέλει μια αλλαγή στην καθημερινότητά του».
«Αξιακές διαφορές με τον κ. Μητσοτάκη»
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Κυράκο Μητσοτάκη, με τον ίδιο να απαντά: «Οι διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλες. Είναι αξιακές. Μετά από μια διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος, καμία προοδευτική δύναμη δεν θα του έδινε συγχωροχάρτι. Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον που παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός debate, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Το δίλημμα της κάλπης «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» δεν το έβαλα εγώ. Εγώ έκανα debate με τον κ. Μεϊμαράκη, έκανα και με όλους μαζί. Οι πολίτες θέλουν να δουν τι έχουμε να πούμε. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε το 2019, το αρνείται και τώρα. Αυτές οι συζητήσεις, όλοι μαζί, είναι και λίγο σούπα. Να έρθει σε ανοιχτό διάλογο. Να καταλάβει ο κόσμος. Τι φοβάται;»
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, τονίζοντας: «Ήταν ένα πολύ στενάχωρο γεγονός. Αντιδράσαμε αμέσως μόλις το πληροφορηθήκαμε. Αντιδράσαμε σωστά. Σε μια πατριαρχική κοινωνία δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Γι’ αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως. Εμείς είμαστε πάντα με το θύμα και όχι με τον θύτη. Η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά της. Είναι δυνατόν να το ξέραμε εμείς; Ρωτάνε κάποιοι γιατί τώρα; Γιατί έτσι θέλει. Τώρα ήθελε να κάνει την καταγγελία».
Σχετικά με την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, ανέφερε: «Μου έδωσε δύναμη η αγάπη του κόσμου. Είχα μια συγκινητική αποστολή. Ο φόβος ήταν ένα κυρίαρχο συναίσθημα εκείνη την εποχή και όχι μόνο για μένα, αλλά για όλο τον λαό. Είχα την ηθική υποχρέωση να τιμήσω την εντολή εκατ. ανθρώπων. Είπαν ότι έκανα κωλοτούμπα. Η ιστορία θα κρίνει. Η πρόταση η δική μας ήταν να φτάσουμε μέχρι τέλους, αλλά έπρεπε να σώσουμε τη χώρα και τον λαό. Η τελική επιλογή ήταν σωστή. Κάναμε λάθη αλλά υπηρετώντας μια σωστή πολιτική. Στο τέλος βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια».