THEPOWERGAME
Την πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη θα τη συζητήσουμε στη Βουλή τη Δευτέρα (10/4), αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στο προεκλογικό debate της ΕΡΤ με φιλοξενούμενους, εκτός από τον κ. Βορίδη τους Έφη Αχτσιόγλου και Δημήτρη Μάντζο.
Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικά προτάσεις και χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης, είπε ο κ. Βορίδης αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη ενώ ανακοίνωσε ότι «παρέμβαση της κυβέρνησης θα εκδηλωθεί και θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα (10/4)».
«Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγχέονται. Το ένα είναι οι πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική ψήφος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι κάθε φορά οι πολιτικές που ακολουθούν με το πόσο οικοδομούν μια κοινωνική συνοχή. Οικοδομούν μία συνείδηση η οποία επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν με έναν τρόπο που υπερασπίζονται την πραγματικότητα, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος να το πω έτσι στην πραγματικότητα προφανώς και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικές προτάσεις», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης.
Όπως είπε αποτελεί ένα είδος τυφλής διαμαρτυρίας και ναι, χρήζει πολιτικής αντιμετωπίσεως. Το θέμα με τον Κασιδιάρη, έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις. Άρα λοιπόν εδώ αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν. Η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα να συζητήσουμε λοιπόν το πρώτο που είναι σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις και μπορούμε να συζητάμε πολύ γι αυτό, είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το δεύτερο που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας, θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».
Κώτσηρας: Σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας ο οποίος επίσης μίλησε στην ΕΡΤ ρωτήθηκε αν θα χρειαστεί πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για να επιτραπεί στον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει την κάθοδο εγκληματικής οργάνωσης με τον μανδύα κόμματος στις εκλογές.
Ο κ. Κώτσηρας είπε ότι «το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά αν χρειαστεί όποια τεχνική προσθήκη είμαστε παρόντες. Είμαστε σε ετοιμότητα να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει». Είναι επαρκής η διάταξη, ξεκαθάρισε «αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».
Αχτσιόγλου: Ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών
Η κ. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε για τον φράχτη στον Έβρο και είπε ότι «η θέση μας είναι σαφής και την έχει εκφράσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο φράχτης στον Έβρο, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, Δεν μπορεί να δώσει δηλαδή λύσεις στο βασικό πρόβλημα, υπό την έννοια ότι κατ αρχάς όταν ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας έχει κάνει χιλιάδες χιλιομέτρων για να φτάσει, θα προσπαθήσει να βρει άλλες διόδους για τη χώρα και την ίδια στιγμή, διότι στην πραγματικότητα ο φράχτης είναι χτισμένος εντός της ελληνικής επικράτειας, επομένως, ό, τι συμβαίνει γύρω από αυτόν πάλι θα βαραίνει τη χώρα ως προς τη διαχείρισή του.
Επομένως, αυτό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι να υπάρχουν ευρωπαϊκές συμφωνίες, να υπάρχουν ευρωτουρκικές συμφωνίες για να μπορέσει να υπάρχει περιορισμός των προσφυγικών ροών, για να μπορέσει να υπάρχει αλληλεγγύη στα κράτη ώστε να επιβαρύνονται ισόποσα στις δυνάμεις τους και να μην επιβαρύνεται μία μόνο χώρα, ένα μόνο κράτος από τις προσφυγικές ροές, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές από την πλευρά της Τουρκίας. Χρειάζεται λοιπόν μια ισόρροπη αντιμετώπιση στο ζήτημα, η οποία αφορά μια περισσότερο ευρωπαϊκή διάσταση και όχι μια μονομερή αντιμετώπιση αυτού του τύπου από την πλευρά της χώρας. Να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κυβέρνηση, επομένως να μην φτιάχνουμε και αχυρανθρώπους ως προς το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το φράχτη ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κυβέρνηση, ο φράχτης όπως ξέρετε παρέμεινε εκεί που είναι όμως επιμένουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα των προσφυγικών ροών. Σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση, δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αυτός απέτρεψε το να υπάρχει απόφαση χρηματοδότησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν τέσσερις ευρωομάδες οι οποίες δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια χρηματοδότηση. Υπερψηφίστηκε ουσιαστικά η ίδια θέση του να μην υπάρχει χρηματοδότηση δηλαδή και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και γι αυτό υπήρξε τελικά η πλειοψηφική απόφαση. Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση για μια τέτοια επέκταση γιατί δεν αποτελεί απάντηση στο ζήτημα των προσφυγικών ροών. Άρα αυτή η στοχοποίηση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας νομίζω ότι δεν απαντά στο θέμα το προσφυγικό να το χρησιμοποιήσει με όρους πατριδοκαπηλίας».
Μάντζος: Δεν μιλάμε για δανειοδότηση νέων ζευγαριών αλλά για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Μάντζος απαντώντας σε ερώτηση για το αν αρχίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να βάζει στοιχεία λαϊκισμού στο προεκλογικό του πρόγραμμα στην προσπάθειά του να φέρει κόσμο πίσω, είπε ότι «νομίζω ότι είναι στοιχεία ρεαλισμού, τελικά οικονομικού ρεαλισμού και αντίδοτο στο δημοσιονομικό λαϊκισμό που είδαμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια. Και κάπου εδώ υπάρχει ένα σπάνιο εργαλείο, ίσως το τελευταίο ευρωπαϊκό εργαλείο που θα έχουμε στα χέρια μας τα επόμενα πολλά χρόνια που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μια κατάκτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου μετά τις κρίσεις, ιδίως την υγειονομική αλλά και τη δημοσιονομική και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να πω. Η χώρα μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σπάνια η ευκαιρία να αποκτήσουμε επιτέλους έναν πραγματικό κοινωνικό προϋπολογισμό» και συνέχισε:
«Το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας κοινωνικής στέγασης το οποίο έχουμε εξαγγείλει, ακουμπά ακριβώς σε μεγάλο βαθμό πάνω στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως κάνανε άλλες χώρες η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία. Δεν μιλάμε για δανειοδότηση νέων ζευγαριών όπως κάνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης ούτε για ένα σπέσιαλ πρότζεκτ όπως αποπειράθηκε να κάνει η κυβέρνηση. Μιλάμε για χρηματοδότηση, ταμείο, ανάκαμψη ανθεκτικότητας για νεόδμητες, κοινωνικές κατοικίες και φορολογικά κίνητρα για ανακαίνιση παλαιότερων κατοικιών. Μιλάμε για τη δεξαμενή των 150.000 κατοικιών τα οποία θα νοικιάζονται και οι οποίες θα ενοικιάζονται έναντι μικρού τιμήματος, κυρίως σε φοιτητές, νέα ζευγάρια αλλά και συνταξιούχους ευάλωτους συμπολίτες μας. Αυτός είναι ένας κοινωνικός προϋπολογισμός απολύτως ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος. Στο ταμείο ανάκαμψης ανθεκτικότητας αντί να δίνουμε σε 68 επιχειρήσεις 1,2 δισ. δάνεια με 1,1% επιτόκιο, φρονούμε ότι πρέπει να στηριχθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κριτήριο τις θέσεις εργασίας, πρέπει να επενδυθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίκτυα υψηλής διασυνδεσιμότητας και μονάδες αποθήκευσης ώστε να αποκτήσουμε συνθήκες ενεργειακής δημοκρατίας και πρέπει το 4% που δίνει η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας στο ΕΣΥ να ανέβει στο 10% όπως γίνεται στην Ιταλία. Φτάνει πια το χειροκρότημα στους νοσηλευτές μας και στους γιατρούς μας. Πρέπει να μιλήσουμε για άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥ δεν το ιδιωτικοποιεί, δεν το γκρεμίζεις, το ενισχύεις και το κρατάς ζωντανό και όρθιο για να κρατήσει κι εκείνο την κοινωνία μας ζωντανή στην επόμενη υγειονομική κρίση».