THEPOWERGAME
Την πολιτική επικαιρότητα σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επερχόμενες εκλογες, στο μεταναστευτικό και στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Αναλυτικά όσα είπε στο Open για:
Για τις εκλογές και τη σημασία της ψήφου της 21ης Μαΐου
Έχουμε μια κάλπη μπροστά μας, είναι η κάλπη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό με πολύ μεγάλη σαφήνεια είναι ότι αυτή η κάλπη είναι κρίσιμη και καθοριστική για να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης μέρας. Σ’ αυτή την κάλπη ζητάμε και θέλουμε ισχυρή Νέα Δημοκρατία, τόσο ισχυρή έτσι ώστε σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής να προκύψει μια Κυβέρνηση που θα εμπνέει σοβαρότητα, σταθερότητα και κυρίως το αίσθημα της συνέχειας.
Μην ρωτάτε εμάς για συνεργασίες, είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Ρωτήστε για συνεργασίες εκείνους που πιστεύουν ότι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα το οποίο μπορεί να προσφέρει στη χώρα σταθερότητα. Εμείς, αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν την Ελλάδα του 2023 με την Ελλάδα του 2019, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν προτάσεις και αξιοπιστία για το πώς η χώρα θα πορευτεί την επόμενη μέρα. Ο κόσμος με την ψήφο του θα τα λάβει όλα υπόψη του και είναι βέβαιο ότι στο τέλος αυτού του εκλογικού κύκλου η Ελλάδα θα έχει μια σταθερή και αποτελεσματική Κυβέρνηση. Γι’ αυτό θα είναι καθοριστικό και κρίσιμο το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και αυτό θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Στην πορεία προς τις εκλογές το βασικό ζήτημα είναι οι προϋποθέσεις για να πάει η χώρα μπροστά. Ο κόσμος ξέρει ποια είναι η καθαρή πρόταση διακυβέρνησης. Έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, αυτό το βαρύγδουπο τίτλο περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». Γιατί κανείς δεν την προσδιορίζει; Να μας πουν ότι «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι ο κ. Βαρουφάκης που θα κυβερνά μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ανδρουλάκη.
Έχουμε μπροστά μας ημερομηνία εκλογών, την 21η Μαΐου. Εκεί ο κόσμος θα έρθει να διαμορφώσει με την ψήφο του το μέλλον της χώρας. Αυτή είναι η καθοριστική κάλπη. Εκεί ο κόσμος θα συγκρίνει σε τι Ελλάδα ζούμε και σε τι Ελλάδα ζούσαμε, τη φωνή ποιας Ελλάδας θέλει να ακούσει για να προχωρήσουμε μπροστά.
Για το μεταναστευτικό και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα σε ό, τι αφορά το θέμα του προσφυγικού, του μεταναστευτικού, οχυρώνεται πίσω από θέσεις οι οποίες στην ουσία φωτογραφίζουν την πρόθεσή του να επανέλθει η χώρα στην κατάσταση χάους που ζήσαμε το 2015-2019. Δεν είναι μεμονωμένα τα περιστατικά. Η τροπολογία του κ. Παπαδημούλη κόντρα στην απόφαση για την υποστήριξη μέτρων επιτήρησης στον φράχτη. Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Τζανακόπουλου ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι παράνομος. Τα μισόλογα στις συνεχείς μας ερωτήσεις για τον αν στην οποιαδήποτε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε ένα σχήμα διακυβέρνησης θα γκρέμιζε το φράχτη ή θα συνέχιζε τον φράχτη. Οι συνεχείς μας ερωτήσεις αν η θάλασσα έχει σύνορα ή αν δεν έχει σύνορα. Οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών του και στο εσωτερικό -κυρίως όμως στο εξωτερικό- οι οποίες σπεύδουν συνεχώς να υιοθετήσουν απόψεις που συκοφαντούν τη χώρα μας. Θυμόμαστε την περίπτωση του δήθεν νεκρού παιδιού στον Έβρο. Σε ό,τι αφορά το θέμα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, αυτό που με συνέπεια κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4 χρόνια, είναι να συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό, υιοθετώντας την προπαγάνδα της απέναντι πλευράς, ή υιοθετώντας πράγματα τα οποία εκθέτουν τη χώρα. Ο κάθε αντικειμενικός πολίτης, δεν μπορεί παρά να διαπιστώνει την τεράστια διαφορά που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και του προσφυγικού στη χώρα σήμερα σε σχέση με την περίοδο 2015-2019.
Η πατριωτική πολιτική δεν είναι κενή περιεχομένου, σημαίνει να ενισχύεις τη διεθνή ισχύ της χώρας, να θωρακίζεις τα σύνορα, να ενισχύεις την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων, να φυλάς τα σύνορα, να αντιμετωπίζεις φαινόμενα σαν και αυτά που ζήσαμε το 2015-2019, όπου οι μετανάστες που «λιάζονταν» ή «έψαχναν για επενδύσεις στην ελληνική Περιφέρεια», διέλυαν τον κοινωνικό ιστό και ταυτόχρονα δεν είχαν και μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση, όπως οφείλουν να έχουν από μια πολιτισμένη χώρα. Αυτή είναι μια πολιτική σοβαρή και πατριωτική. Μιλούν από μόνες τους οι εικόνες. Θυμόμαστε τις εικόνες της Μόριας και της Ειδομένης, στις εθνικές οδούς, στις γειτονιές των πόλεων και βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα και σε ό, τι αφορά στη θωράκιση των συνόρων και σε ό, τι αφορά στην αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που έρχονται εδώ. Γιατί ταυτόχρονα με την υποχρέωση μας να φυλάμε τα σύνορα, είμαστε ένα ευρωπαϊκό Κράτος, έχουμε παραδοσιακές ανθρωπιστικές αξίες τις οποίες τιμούμε και ως προς την έκφραση υποστήριξης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.
Για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος των Τεμπών
Τοποθετηθήκαμε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί σε όλες τις πτυχές του προβλήματος, σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, τον τρόπο υλοποίησης της σύμβασης -την περιβόητη σύμβαση 717- το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε και το γεγονός ότι υπήρχαν και υπάρχουν, σε αυτή την Ελλάδα που αλλάζει γρήγορα και ραγδαία σε μια σειρά από τομείς, εστίες αντίδρασης και αντίστασης μέσα στο βαθύ κράτος. Αυτό που κάνει ακόμα πιο επιτακτικά τα διλήμματα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι να δούμε ποιος είναι εκείνος που έχει δώσει τα εχέγγυα, που έχει τις δυνατότητες, που πιστεύει πραγματικά και έχει δώσει δείγματα γραφής σύγκρουσης και ρήξης με αυτές τις εστίες του βαθέος κράτους στο παρελθόν. Ποιος αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα στον Ο.Τ.Ε., στην Ολυμπιακή, στη Δ.Ε.Η., στο λιμάνι του Πειραιά και ποιος ήταν στα κάγκελα απέναντι σε αυτές τις κομβικές πρωτοβουλίες που από παρατημένους Οργανισμούς η πολιτική μας τους κατέστησε πρωταγωνιστές και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία;. Ποιος δεν ψήφισε κανέναν νόμο αξιολόγησης; Ποιος ήταν απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική κινήτρου;
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με όλους τους σιδηροδρομικούς, τις Διοικήσεις -ο κ. Τερεζάκης ανέπτυξε πολύ πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα- έτσι ώστε η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, που έχει γίνει σε ένα τμήμα, που έχει γίνει για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες και για κάποιες άλλες τοπικές γραμμές, να συνεχιστεί και να προχωρήσει με ασφάλεια. Εξελίσσεται και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, η επικοινωνία με ειδικούς από την Ευρώπη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αξιωματούχους σιδηροδρομικών Αρχών, ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν πιο προηγμένα σιδηροδρομικά συστήματα από εμάς, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και για την υποστήριξη. Η ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων και μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα είναι κεντρική και βασική μας προϋπόθεση, όπως και βασική μας προτεραιότητα είναι να υλοποιηθεί αυτό που εξαγγείλαμε πριν από 15 μέρες, η ασφαλής επανεκκίνηση στο σύνολο του δικτύου.
Η Κυβέρνηση δίπλα στην κοινωνία
Είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για να υπάρξει μια προστασία, προκειμένου να μην έχουμε μια καινούργια γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ.. Θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε για να μεγαλώσει η περίμετρος αυτή και προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Κάθε φορά θέλουμε η περίμετρος αυτή να μεγαλώνει. Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που προσφέρουν ουσιαστική διέξοδο και προστασία, χωρίς να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι τα χρέη μπορεί να σβηστούν με έναν νόμο και ένα άρθρο και χωρίς να τα κρύβουν κάτω από το χαλί και να είναι σε μια ομηρία κατά το διηνεκές, με αποτέλεσμα όσο περνά ο χρόνος η κατάσταση να χειροτερεύει. Μεταξύ του 2019 και του 2023 στη χώρα άλλαξαν πολλά. Ένα από αυτά που δεν άλλαξαν είναι ο κ. Τσίπρας. Ένα από αυτά που δεν άλλαξαν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, οι υποσχέσεις για παροχές από τα «λεφτόδεντρα» των φόρων. Ο κ. Δραγασάκης μας έδωσε μια πρόγευση, σε μια πρόσφατη τοποθέτησή του, στο Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Ποιος τον πιστεύει τον κ. Τσίπρα; Ποιος πιστεύει έναν άνθρωπο που έγινε Πρωθυπουργός, παίζοντας με τον πόνο των ανθρώπων για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ότι θα τις διαγράψει όλες και ήταν ο πολιτικός της υπερφορολόγησης, ο Πρωθυπουργός της εξόντωσης της μεσαίας τάξης. Ποιος μπορεί να πιστέψει έναν Πρωθυπουργό που οι παροχές και οι εξαγγελίες του δεν βασίζονται σε λογαριασμό με χαρτί και με μολύβι, αλλά από νούμερα που πετά στον αέρα στη λογική των «Τσιπρονόμικς». Ποιος μπορεί να πιστέψει έναν τέτοιο Πρωθυπουργό; Πιστεύει ότι ο κόσμος είναι αφελής; Δεν έζησε αυτές τις υποσχέσεις και στο παρελθόν;
Η ανάπτυξη, η παραγωγή πλούτου και η σωστή της διάχυση στην ελληνική κοινωνία είναι ο τρόπος, όχι μόνο για να αντέξουμε στις δυσκολίες, αλλά και για να βελτιώσουμε αισθητά το επίπεδο της ζωής μας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει ότι κεντρική προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας είναι η αύξηση των μισθών, η σύγκλιση με το μέσο όρο της Ε.Ε.. Όπως καταφέραμε και μειώσαμε τους φόρους αυτή την πρώτη τετραετία, έτσι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τους μισθούς. Αυξήθηκε 20% από το 2019 μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός.
Η Κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει το αποτύπωμα της ακρίβειας στον οικονομικό βίο των νοικοκυριών -ποτέ δεν είπαμε ότι θα εξαφανίσουμε την παγκόσμια ακρίβεια, ότι θα μπορέσουμε να υψώσουμε ένα τείχος που θα εκμηδενίσει και δεν θα διεισδύσει στη χώρα ο παγκόσμιος πληθωρισμός- εφάρμοσε μια σειρά από μέτρα που είχαν ουσιαστική αποτελεσματικότητα στη ζωή των πολιτών. Τα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» -πάρα πολλά προϊόντα άμεσης ανάγκης- είναι απολύτως προστατευμένα από διακυμάνσεις τιμών για να μπορεί ο κόσμος να ανταποκρίνεται. Πόσοι προσπάθησαν να χλευάσουν το «καλάθι», πόσοι προσπάθησαν να υποβιβάσουν αυτή την πρωτοβουλία; Με το «Market Pass» μια τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά μπορεί να έχει 52 ευρώ το μήνα για τις αγορές τους στο σουπερμάρκετ, επιπλέον από όλα τα υπόλοιπα. Σε όλη αυτή τη δυσμενή πραγματικότητα για την ελληνική οικογένεια, η Κυβέρνηση δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε ένα τεράστιο φαινόμενο που πλήττει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.