THEPOWERGAME
Του Κώστα Παπαχλιμίντζου
Στην Αθήνα συνεχίζονται την Τρίτη οι διερευνητικές με την Τουρκία.
Χαμηλοί τόνοι από την ελληνική κυβέρνηση, μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα και στο βάθος οι επικριτικές δηλώσεις-προειδοποίηση προς τον Ερντογάν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το βασικό σκηνικό μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί σε λίγη ώρα στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς υψηλές προσδοκίες από καμία πλευρά.
Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μερικές ώρες και την Τετάρτη, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, με πιο διευρυμένη ατζέντα.
«Οι διερευνητικές επαφές είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες», τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για διερευνητικές συνομιλίες και όχι για διαπραγματεύσεις και πως μοναδικό αντικείμενο συζήτησης είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ελπίζω πραγματικά πως θα αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020», είναι η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτιμά ότι μπορούν οι δύο πλευρές να συζητήσουν «με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως «αν πιστεύει κανείς στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αν έχει θεμελιώδη πίστη και σεβασμό στην έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, τότε δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί».
Η ελληνική ομάδα που θα καθίσει σε λίγη ώρα στο τραπέζι μαζί με την τουρκική είναι η ίδια με της 25ης Ιανουαρίου: Επικεφαλής είναι ο πολύπειρος πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, μαζί με τον πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού, διευθυντή πολιτιστικών, θρησκευτικών και προξενικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και την Ιφιγένεια Καναρά, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ.
Από τουρκικής πλευράς αναμένεται να είναι πάλι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων του ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές και ο έμπειρος διπλωμάτης Μπαρίς Καλκαβάν, όχι όμως και το δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, κάτι που απεφεύχθη μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί, το ακριβές μέρος στην Αθήνα όπου θα διεξαχθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών δεν είχε γίνει γνωστό, με το Υπουργείο Εξωτερικών να μην επιθυμεί να αποκαλύψει τίποτα περαιτέρω σχετικά.
Η κυβέρνηση φυσικά έχει στραμμένο το βλέμμα πέρα από τις διερευνητικές στην Αθήνα, στις διαβουλεύσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Σύνοδο Κορυφής σε δέκα μέρες στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση Μπορέλ που θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την τουρκική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Ελλάδας και της Κύπρου, με αναφορά στα δραματικά γεγονότα στον Έβρο, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στις παράνομες ενέργειες του Ορούτς Ρέις, στο άνοιγμα των Βαρωσίων, κλπ.
Το ζητούμενο είναι, βέβαια, να περιλαμβάνει – εκτός από θετικές προτάσεις για την πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις – και συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία αν επαναλάβει τη συμπεριφορά αυτή.