THEPOWERGAME
Στο τραπέζι κάθονται αύριο Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών.
Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών φιλοξενείται στην Αθήνα με την ελληνική πλευρά να μην έχει ανακοινώσει -για λόγους ασφαλείας- τον τόπο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου άρχισε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μία διακοπή πέντε ετών και έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει στην τουρκική διπλωματία η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών υπό τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Σεντάτ Ονάλ να διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τελικώς όμως οι άτυπες συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες θα γίνουν την Τρίτη 16 Μαρτίου.
Η πρώτη επαφή Ελλάδας και Τουρκίας κατά τις διερευνητικές επαφές ολοκληρώθηκε έπειτα από 3 ώρες με την αποστολή να αποχωρεί από το ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ.
Η Άγκυρα είχε θέσει στο τραπέζι πολλά θέματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριος χώρος, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.
Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν οι πρέσβεις Παύλος Αποστολίδης, Αλέξανδρος Κογιού και Ιφιγένεια Καναρά. Την Τουρκία εκπροσώπησαν ο υφυπουργός εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, οι διπλωμάτες Τσαγατάι Έρτσιγιες και Μπαρίς Καλκαβάν. Την τελευταία στιγμή τέθηκε επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Η τουρκική πλευρά παρέμενε σιωπηλή για καιρό αναφορικά με τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών παρότι η Αθήνα είχε στείλει τις προτάσεις της.Στις 8 Μαρτίου, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε ότι «υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες».
«Η Τουρκία δεν ήταν ενθουσιασμένη με τις διερευνητικές από πέρσι, ήταν σαφές αυτό το πράγμα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος τονίζοντας πως η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει πολιτική χροιά στις διαβουλεύσεις.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο επίπεδο που γίνεται η συζήτηση, είναι διπλωμάτες… Δεν μπορεί να ληφθεί πολιτική απόφαση» τόνισε και πρόσθεσε πως οι διπλωμάτες μεταφέρουν στους πολιτικούς το τι συζητείται σε πλαίσιο διερευνητικών.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιμπραήμ Καλίν στο τραπέζι του διαλόγου ο κ. Συρίγος τόνισε πως εάν έρθει, καθώς έχει άλλη ειδικότητα, είναι δηλαδή το δεξί χέρι του Προέδρου Ερντογάν, είναι προφανές ότι η παρουσία του στην Ελλάδα θα έχει άλλη σημασία, από την τρέχουσα κατάσταση των διερευνητικών.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν στην αυριανή πρώτη ημέρα των συναντήσεων θα συμμετέχει και ο Ιμπραχίμ Καλίν. Επισήμως επί κεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι και πάλι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Μετά το πέρας του 61ου γύρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα. Η πρώτη συνάντηση διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία «να αποκλιμακώσει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου» και «προτρέπει την Άγκυρα να συνεχίσει ομαλά τις απευθείας διερευνητικές επαφές της με την Αθήνα».
Επιπλέον, στη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο, πρόκειται να εξεταστούν οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του οργανισμού με την Τουρκία έτσι ώστε να αποφασιστεί τυχόν επέκταση των περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Άγκυρας, όπως αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων.
Τη σχετική έκθεση θα υποβάλει ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.