THEPOWERGAME
Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Στα τέλη Φεβρουαρίου, υπήρξε μια πληροφορία, που ενθάρρυνε την Τουρκία να επιχειρήσει, για μια ακόμη φορά, να ανατρέψει την εις βάρος της περιφερειακή συγκρότηση, που προέκυψε από το συμμαχικό σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος.
Σύμφωνα με την πληροφορία αυτή, υπήρξαν ανεπίσημες επαφές μεταξύ των υπουργείων ενέργειας Ισραήλ, Αιγύπτου, καθώς και εταιρειών για την αναθεώρηση του αγωγού EastΜed, προκειμένου αυτός να εξελιχθεί σε πλαίσιο πιο ρεαλιστικό, οικονομικά εφικτό και τεχνικά προσβάσιμο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, ο οποίος σημειωτέον, ως προσέγγιση, δεν είναι κάτι καινούργιο, θα κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός που θα συνδέει το Ισραήλ με την Αίγυπτο και στη συνέχεια θα ακολουθεί τη διαδρομή προς Ελλάδα, μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου, καταλήγοντας έτσι στους αγωγούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία και την Ευρώπη.
Με τον σχεδιασμό όμως, παρακάμπτεται η Κύπρος και αυτό είναι που έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στον τουρκικό σχεδιασμό.
Άμεσα η Άγκυρα επιχείρησε να διευρύνει το κλίμα καχυποψίας μεταξύ των δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου, για μια ακόμη φορά, προσεγγίζοντας την Αίγυπτο, προσφέροντάς της δώρο, μεγαλύτερη έκταση ΑΟΖ, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, καταπατώντας, όμως τα διεκδικούμενα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, στη βάση της επήρειας του Καστελλόριζου, στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου-Τουρκίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου πετρελαίου της Αιγύπτου, στη συνέχεια, για προκήρυξη οικοπέδων ΑΟΖ, εκ των οποίων το ένα ήταν το W18, το οποίο εφάπτεται στην περιοχή, όπου η Άγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει προσδιορίσει μονομερώς, ως οριογραμμή της υποτιθέμενης ΑΟΖ της, διεύρυνε το κλίμα αναστάτωσης στην περιοχή.
Σχεδόν άμεσα προγραμματίστηκε η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδια στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Οι επαφές του Έλληνα υπουργού με τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, υπήρξαν εξαιρετικές και έφεραν άμεσα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας σε σχέση με καθορισμό ζωνών πέραν του 28ου μεσημβρινού.
Επίσης το οικόπεδο W18, χαρακτηρίστηκε, ως καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά και «κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».
Ταυτόχρονα ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επικοινωνία με τον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γάιτ, στη βάση της οποίας ξεκίνησε κύκλος διαβουλεύσεων, που εξελίχθηκε την εβδομάδα που ακολούθησε και με νέες επικοινωνίες, που καθιστούν την Ελλάδα σύνδεσμο-κόμβο μεταξύ των Αράβων και της Ευρώπης.
Στις 8 Μαρτίου το απόγευμα, αναχωρώντας από το Κάιρο, ο κ. Δένδιας, είχε ευρείες συνομιλίες συντονισμού με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ν. Χριστοδουλίδη για τα θέματα της Κύπρου.
Στις 9 Μαρτίου, η υπουργός ενέργειας της Κύπρου, κ. Ν. Πηλείδου, επισκέφτηκε το Κάιρο, όπου είχε, μεταξύ των άλλων, συνομιλίες με τον ομόλογο της και την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα υπήρξαν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με αυτές, η ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ διασφαλίζει την επάρκεια και θωρακίζει την αυτονομία της Κύπρου.
Επίσης υπήρξε έγκριση του καταστατικού του East Μediterranean Gus Forum, που τίθεται σε ισχύ από 1ης Μαρτίου 2021.
Εξάλλου αποφασίστηκε η Κύπρος να είναι πρώτη προεδρεύουσα στο φόρουμ από 1/1/2022.
Στο συγκεκριμένο φόρουμ, που αποτελεί έναν ακόμα «εφιάλτη» για τη μαξιμαλιστική στρατηγική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχουν, Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη .
Στη συνάντηση του Καίρου ανακοινώθηκε επίσης, ότι στο φόρουμ προσχωρεί και η Γαλλία, ως πλήρες μέλος, ενώ οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν υπό το καθεστώς παρατηρητή.
Μέσα από τις διαδικασίες αυτές εκτιμάται, ότι η Τουρκία, για μια ακόμη φορά, αποτυγχάνει να διασπάσει τη συνοχή ανάμεσα στον πυρήνα των μελών της «Μεσογειακής συμμαχίας» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, που επεκτείνεται ήδη μέσα από στρατιωτικές ασκήσεις, γεωπολιτικές θεωρήσεις και εν δυνάμει οικονομικές συνεργασίες με τα ΗΑΕ και την
Σαουδική Αραβία.
Η εμπέδωση του κλίματος αυτού επιβεβαιώθηκε άλλωστε στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του Philia Forum στην Αθήνα, στις 11 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο φόρουμ αυτό συμμετέχουν Ελλάδα, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Κύπρος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Γαλλία.
Το κλίμα απομόνωσης της Τουρκίας, που επιμένει στο νεοοθωμανικό όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», εμπεδώνεται από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τους S-400.