THEPOWERGAME
Στον θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη και στο νοσοκομείο «Ελπίδα» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Αρχικά ο κ. Πλεύρης μίλησε για το περιστατικό του θανάτου του 2,5 ετών κοριτσιού στην Θεσσαλονίκη, το οποίο διέμενε τον τελευταίο καιρό στο βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ιστορικό στο συγκεκριμένο παιδί το οποίο παρακολουθείτο για τυχόν χειρουργική επέμβαση. Η ενημέρωση που έχω λάβει είναι ότι πριν πεθάνει το παιδάκι στη δομή είχε πάει να εξετασθεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έγινε ιατρική γνωμάτευση για να χρειαστεί να πάρει αντιβίωση και να επαναληφθεί η παρακολούθησή του μετά από μερικές μέρες. την επόμενη μέρα το παιδάκι πέθανε, έχουμε διατάξει έρευνα για το γεγονός εάν δόθηκε ιατρική συμβουλή για αντιβίωση και όχι εισαγωγή για χειρουργείο, και εάν αυτό συνδέεται με το συμβάν. Αυτό διερευνάται αυτή της τιμή, εάν με βάση την κλινική εικόνα που είχε το παιδάκι εάν δόθηκε η σωστή ιατρική συμβουλή αυτό συνδέεται προφανώς με την αιτία θανάτου», τόνισε στο Mega.
«Δεν γίνεται ιδιωτικό το νοσοκομείο “Ελπίδα”»
«Όλα τα στοιχεία για την παρακολούθηση του παιδιού, υπάρχουν γιατί το παιδάκι είχε νοσηλευτεί και στο παρελθόν. Όταν έχουμε μία απώλεια ζωής δεν είναι σίγουρο ότι πάντα πρόκειται για ιατρικό λάθος, οπότε πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα. Και οι πειθαρχικές κυρώσεις ασκούνται όταν έχουμε να κάνουμε με το «malpractice» είναι αρκετά βαριές, και οι ποινικές και οι αστικές, είναι διασφαλισμένο το πλαίσιο. Το σημαντικότερο είναι να λειτουργούν τα συστήματα έτσι ώστε να μην γίνονται ιατρικά λάθη», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
Αναφορικά με το ογκολογικό νοσοκομείο «Ελπίδα» και για το εάν γίνεται ιδιωτικό ο κ. Πλεύρης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως, «όχι δεν γίνεται ιδιωτικό. Η ογκολογική μονάδα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» γίνεται ογκολογικό κέντρο, δηλαδή αυτονομείται ως κλινική, και παραμένουν οι εργασιακές σχέσεις παραμένει το ίδιο πλαίσιο, όλα όσα γίνονται είναι δωρεάν. Το δημόσιο στο οποίο εντάσσεται παραμένει, αλλά και στην εποπτεία και στο πλαίσιο λειτουργίας του, απλά επιλέγεται το νομικό μοντέλο των προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι και το «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, διότι θέλουμε να υπάρχει μία ευελιξία, ότι πέρα από τον έλεγχο του δημοσίου να μπορεί να έχει και προσέλκυση πόρων και δωρεών και διοικητική αυτοτέλεια. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής, παραμένει δωρεάν».