THEPOWERGAME
«Η νομοθέτηση της ίσης μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρία ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, κατά την επί της Αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία», στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί επιλύει κρίσιμα ζητήματα για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για τη νομοθετική επέκταση της «αρχής της ισότητας» που μέχρι σήμερα ρυθμιζόταν σε επίπεδο έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Η χώρα μας, είπε, στο πεδίο της θεσμοθέτησης της αρχής της ισότητας πρωτοπορεί, καθώς πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν προχωρούν σε μια τέτοια υιοθέτηση.
Επίσης, σε επίπεδο ορολογίας, με το νομοσχέδιο αυτό, ανέφερε ο κ. Κώτσηρας, «εκσυγχρονίζουμε το νομικό μας πλαίσιο αλλάζοντας και απαλείφοντας υποτιμητικούς όρους για τα άτομα με αναπηρία», σηματοδοτώντας μια κατεύθυνση για την ελληνική Πολιτεία.
Για τη παροχή «νομικής βοήθειας» που εισάγεται, ο υφυπουργός την χαρακτήρισε αυτονόητη, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός και με την υπαγωγή των ατόμων με αναπηρία σε αυτόν.
Αναρωτήθηκε, γιατί είναι κακό που εισάγεται στο σχέδιο η δυνατότητα να υπάρχει σε κάθε δικαστικό κτίριο ένας εργαζόμενος για την υποβοήθηση στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε αυτά.
Απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως το σχέδιο νόμου αυτό εξυπηρετεί επικοινωνιακές ή προεκλογικές πολιτικές, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια αποσπασματική πρωτοβουλία, αλλά εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια που έχει γίνει αυτά τα χρόνια.
-Με την επίλυση θεμάτων προσβασιμότητας στα δικαστικά μας κτίρια.
-Τα ειδικά μαθήματα και σεμινάρια που αφορούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τα οποία προστέθηκαν στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
-Με τη νομοθέτηση της «φιλικής» δικαιοσύνης.
-Την συμμετοχή της Εθνικής Σχολής Δικαστών στα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους δημόσιους υπαλλήλους.
-Με τον Οδηγό για τα δικαιώματα.
-Την κύρωση της διεθνούς σύμβασης των ανηλίκων, όπου έχει και ζητήματα για την αναπηρία και επί χρόνια εκκρεμούσε.
-Την θέσπιση της υποχρέωσης στα πρόσωπα του δημοσίου τομέα για την κατά προτεραιότητα πλήρωση θέσεων νομικών με δικηγόρους με αναπηρία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αυτή, για πρώτη φορά έχει εκπονήσει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Αναπηρία με οριζόντιες πολιτικές και δράσεις για τα άτομα με αναπηρία.
Παρατήρησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε θέματα αναπηρίας στον χώρο της δικαιοσύνης, δεν είχε κάνει τίποτα. Ούτε καν δεν είχε προχωρήσει στην καταγραφή των δικαστικών κτιρίων σχετικά με την προσβασιμότητά τους στα ΑμεΑ. Πλέον, η καταγραφή αυτή έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια και ήδη έχουν ξεκινήσει και γίνονται με ασφάλεια οι σχετικές εργασίες, όπως είπε.
Με γενικότερες αναφορές σε οριζόντιες πολιτικές για την ίση αντιμετώπιση των ΑμεΑ τοποθετήθηκαν όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων.