THEPOWERGAME
Με διπλό μήνυμα για ψυχραιμία και για ενότητα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του δήλωση λίγο μετά τα βίαια γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, με μια ταχύτητα δηλωτική της πρόθεσής του να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση των φαινομένων αυτών.
«Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία», τόνισε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την ανάγκη για να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει ηρεμία. «To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω», ήταν η καταληκτική φράση της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνέχεια θα δοθεί πολύ σύντομα στη Βουλή, με πολύ πιο στοχευμένη ωστόσο κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης όλες αυτές τις μέρες.
Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, με ένα μήνυμα σε σχέση με τη δράση της Αστυνομίας που θα θυμίζει αυτό που είχε στείλει από τους πρώτους μήνες της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το 2019: «Μηδενική ανοχή στην παρανομία, μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία».
Την ίδια εξάλλου πρακτική είχε επιλέξει ο πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες, εν μέσω των πυρών της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Λιγνάδη, όταν προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή, υπερασπίστηκε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ανακοίνωσε μια σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική συμπεριφορά του. Ανάλογες εξηγήσεις αναμένεται να ζητήσει την Παρασκευή από τον κ. Τσίπρα για το κάλεσμα σε πορείες και διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά και ειδικότερα για το «προσκλητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, μαζί με τον Ρουβίκωνα και άλλες συλλογικότητες.
Έτσι, με το τρίπτυχο της αντεπίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας – αλλά και εγκληματικότητας παράλληλα – επί των ημερών του, της κάλυψης στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και της παρουσίασης μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυθαιρεσίας από μέλης της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να θυμίσει και να διασφαλίσει ταυτόχρονα και τα δύο σκέλη της δουλειάς της Αστυνομίας: Να προστατεύει τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει και τα δικαιώματά τους. Σε ανύποπτο χρόνο, ο ίδιος είχε δηλώσει απευθυνόμενος σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ: «Μόνο εσείς απ’ όλους μας έχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων».
Ειδικά για την ομάδα ΔΙΑΣ, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως αποτελεί το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία και για αυτό, όπως έχει τονίσει, «επιβάλλεται να είναι και οικείο, αλλά και ανθρώπινο. Αυστηρό όταν πρέπει. Και δυναμικό μόνον όταν το απαιτεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το δίκιο του πιο αδύναμου. Γιατί μια πόλη ή μια συνοικία που φοβάται, δεν θα γνωρίσει ποτέ ούτε την ευημερία ούτε την πρόοδο. Ούτε την αληθινή ελευθερία».
Το πολιτικό πλαίσιο για την κυβερνητική τοποθέτηση γύρω από το ζήτημα των φαινομένων αστυνομικής βίας έβαλε ήδη χθες ο έμπιστος του πρωθυπουργού, υφυπουργός Άκης Σκέρτσος. Τόνισε πως καμία βία δεν είναι ανεκτή και ότι αυτό αφορά και τους πολίτες και τα όργανα της τάξης που δεν πρέπει να προβαίνουν σε πράξεις απρόκλητης βίας. «Δεν πρέπει να υπάρχει η ανασφάλεια ότι γίνεται κατάχρηση βίας, αυτό είναι δεδομένο», είπε ο κ. Σκρέτσος και συμπλήρωσε πως «η υπόθεση ερευνάται πλέον από τον εισαγγελέα, ερευνάται και σε πειθαρχικό επίπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά». Επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία το γεγονός ότι οι αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό «αντιμετωπίζονται κατασταλτικά εκ των πραγμάτων, γιατί πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα», είπε ότι σε κάθε περίπτωση, «όταν προκύπτουν τέτοια φαινόμενα βίας, προφανώς θα ελέγχονται και θα υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις».
Στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενσωματωθούν και ορισμένες από τις προτάσεις που έχει διατυπώσει ο καθηγητής νομικής Νίκος Αλιβιζάτος, για τις οποίες συζήτησαν στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση χθες το απόγευμα στο Μαξίμου.