THEPOWERGAME
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένα παζάρι Αμερικής και Τουρκίας, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει στην αξία της Τουρκίας ως συμμάχου, δηλαδή θα ήθελαν την Τουρκία προσδεδεμένη στο δυτικό άρμα, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σε σχέση με το έντονο παρασκήνιο που υπάρχει με το ζήτημα των F-16, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
«Και η Ελλάδα επιθυμεί την Τουρκία προσδεδεμένη στο δυτικό άρμα. Μόνο που υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”» προσέθεσε ο ίδιος. «Όσο η Τουρκία μεταχειρίζεται το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ως κουρελόχαρτο, δεν πρέπει και δεν μπορεί να προσδοκά σε έλλειψη αμυντικού υλικού από συμμαχικές δυνάμεις. Αυτή είναι η θέση της χώρας και αυτή είναι η θέση κάθε σοβαρή συμμαχικής δύναμης που σέβεται πρωτίστως τον εαυτό της και τη συμμαχία» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Αυτό που συμβαίνει τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι πρόκειται για έναν ελιγμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου, «μοιάζει σαν να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στην Τουρκία».
Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία, όπως ακούγεται σαν πληροφορία από την Αμερική, σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου, θα παρατηρούσε τα εξής τρία στοιχεία. «Πρώτα από όλα θα έμπαινε οριστικά ταφόπλακα στη λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Αμερική και Τουρκία και Ελλάδα, διότι φαίνεται ότι η Αμερική έχει κάνει την επιλογή της ποιος είναι ο σοβαρός εταίρος, γι΄ αυτό του δίνει και F-35, η Ελλάδα εν προκειμένω. Δεύτερη παρατήρηση, η Ελλάδα πρακτικά θα ευρίσκετο χρόνια μπροστά από την Τουρκία στην αεράμυνα, γιατί μιλάμε για F-35 προς την Ελλάδα, ενώ η Τουρκία πασχίζει θεωρητικώς ακόμη να αναβαθμίσει τα F-16. Η τρίτη παρατήρηση, για την Ουάσιγκτον είναι σαφές ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή και όλο αυτό εάν το πάτε στο πριν των τουρκικών εκλογών, θα δείτε ότι ο Ερντογάν δύσκολα μπορεί να το πουλήσει στο εσωτερικό ακροατήριο ως επιτυχία. Δηλαδή, ποια θα είναι η επιτυχία του ότι η Ελλάδα πήρε F-35 και η Τουρκία πολεμάει να πάρει F-16».
Σε σχέση με την στάση της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και τη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την άποψη ότι «παίζει καθυστερήσεις» η Τουρκία στο ΝΑΤΟ εκβιάζοντας τη Σουηδία, ενώ με τη Φινλανδία «φαίνεται ότι έχει κλείσει η υπόθεση».
«Μόνο που και η Φινλανδία και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν μια πολύ υπεύθυνη στάση ότι το αίτημα ήρθε κοινό για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, άρα ως τέτοιο επιθυμούν οι σύμμαχοι να το εξετάσουν» επισήμανε.
«Όμως εδώ, δεν μπορεί η Τουρκία να εκβιάζει επί μακρόν για δύο λόγους. Από τη μία αυτό ενοχλεί τη συμμαχία και την Αμερική. Το έχει καταστήσει σαφές η Ουάσιγκτον ότι δεν μπορεί να περιμένει από την Τουρκία πότε θα θελήσει να δώσει πράσινο φως. Και δεύτερον, η Σουηδία είναι ένα καλά οργανωμένο και στέρεο δημοκρατικό κράτος. Εάν προχωρήσει παραπέρα από αυτά τα οποία ζητάει, τα παράλογα και τα τρελά, η Τουρκία, σήμερα θα μιλάμε στη Σουηδία για ευθεία παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητάει πράγματα πέρα από όσα συμφωνήθηκαν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ναι μεν η Αμερική κάνει έναν ελιγμό τώρα και αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε θεωρητικώς να συζητηθεί το θέμα των F-16, αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι η Αμερική δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λευκή επιταγή στον Ερντογάν. Σε καμία περίπτωση» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε πως στην υπόθεση που μελλοντικά πάει στο Κογκρέσο μια πρόταση από την αμερικανική διοίκηση για να συζητηθεί το θέμα των F-16 στην Τουρκία, θα χρειαστεί ψηφοφορία. «Με τα σημερινά δεδομένα, η ψηφοφορία αυτή δεν θα καρποφορήσει για την Τουρκία. Εάν συνυπολογίσετε τη δυνατότητα Μενέντεζ για βέτο, που έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε παροχή υλικού προς την Τουρκία, τότε με βάση το αμερικανικό σύστημα θα γυρίσει η συμφωνία πίσω στην αμερικανική κυβέρνηση ως απορριπτέα. Τι λέει ο κανονισμός στην Αμερική, ότι τότε η κυβέρνηση οφείλει να την επαναδιαπραγματευτεί, να την τροποποιήσει. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρητικώς ξαναέστελνε δεύτερη φορά το ίδιο θέμα προς συζήτηση και ψηφοφορία στο Κογκρέσο, εκεί θα χρειαζόταν με πλειοψηφία 2/3 τη δεύτερη φορά και εάν ασκούσε και το βέτο του ο κ. Μενέντεζ, τότε θα υπήρχε πολιτική κρίση. Φανταστείτε να έχουμε απόσταση θέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας και στον Πρόεδρο της Αμερικής που προέρχονται από το ίδιο κόμμα, το Δημοκρατικό» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, για να καταλήξει ότι δεν αποτελεί απλή υπόθεση να περάσει από το Κογκρέσο ένα τέτοιο ζήτημα.