THEPOWERGAME
«Σε 17 εκλογές από το 1977 μόνο σε μία περίπτωση εξαντλήθηκε η τετραετία και σε 5 ακόμη περιπτώσεις έγιναν εκλογές κατά το τελευταίο έτος της κυβερνητικής θητείας. Συνεπώς, στην πλειονότητα των μεταπολιτευτικών εκλογών, αυτές έλαβαν χώρα πριν από τη συμπλήρωση της τριετίας από τις προηγούμενες εκλογές και, συνακόλουθα, ο μέσος όρος του βίου των κυβερνήσεων είναι μικρότερος της τριετίας».
Αυτό υπογραμμίζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης καταδεικνύοντας έτσι – όπως και ο ίδιος αναφέρει στη συνέχεια του άρθρου – ότι «η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2019 ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ώστε εγκαίρως να είναι γνωστοί σε όλους οι κανόνες ακόμη και της μεθεπόμενης εκλογικής αναμέτρησης».
Από την άλλη πλευρά, προσθέτει, «διατρέχουμε ήδη το τελευταίο έτος της κυβερνητικής θητείας και, όπως έχει ήδη αναγγείλει ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα λάβουν χώρα προς το τέλος του συνταγματικά προβλεπόμενου εκλογικού κύκλου. Και για τα δύο θέματα υπήρξαν πολιτικές εικασίες που ήθελαν αλλαγή του εκλογικού νόμου προς ένα πιο πλειοψηφικό σύστημα που θα ενισχύει περισσότερο το πρώτο κόμμα και εκλογές πολύ πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί το σχετικό δημοσκοπικό προβάδισμα. Ούτε το ένα συνέβη, ούτε το άλλο. Η κυβέρνηση πορεύεται με σεβασμό προς τους θεσμούς και με ξεκάθαρο πολιτικό ορίζοντα, υιοθετώντας την ευρύτερη επιθυμία της κοινωνίας και αγνοώντας τις σειρήνες του πολιτικού καιροσκοπισμού. Άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει επισυμβεί ουσιώδης διαφοροποίηση στις επιλογές των πολιτών ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας που να δικαιολογεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».
Ανεξαρτήτως, εξ άλλου, «των όποιων ατελειών της υφιστάμενης συνταγματικής ρύθμισης και των αντικειμενικών συνθηκών που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν την εκλογική διαδικασία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης αποδίδει τον οφειλόμενο σεβασμό στο εκλογικό σώμα που εμπιστεύτηκε την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τετραετή κυβερνητική θητεία. Επιπλέον, όμως, αποτυπώνει την υποχρέωση κάθε κρατικού οργάνου να σέβεται τους θεσμούς και, πρωτίστως, τη συνταγματική εντολή που αφορά την εκλογική διαδικασία».
Διότι οι κανόνες αυτοί, επισημαίνει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας, «δεν τίθενται για να εξυπηρετούν εφήμερα πολιτικά συμφέροντα αλλά για να αποδίδουν τον οφειλόμενο σεβασμό στη λαϊκή εντολή και να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο πολιτικής κανονικότητας. Η Δημοκρατία απαιτεί πιστή τήρηση των διαδικασιών και πολιτική συνέπεια. Το ίδιο απαιτούν και οι πολίτες, που αισθάνομαι ότι αντιλαμβάνονται την αξία της συνέπειας και της συνέχειας».