THEPOWERGAME
Στις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας να προστατεύσει τα άπειρα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και από φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην επέτειο των 50 χρόνων από τη Σύμβαση για την προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, έφερε ως αντίθετο παράδειγμα τη βεβήλωση της Αγίας Σοφιάς από την Τουρκία.
«Με τη διεθνή κοινότητα να είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα υλοποιούνται οι θεμελιώδεις αρχές των συμβάσεων και πώς θα αντιμετωπίσουμε νέες απειλές και πώς θα απαντήσουμε σε αυτές με τις οποίες δυστυχώς είμαστε οι ίδιοι αντιμέτωποι, για παράδειγμα η πρόσφατη βεβήλωση ενός μνημείου πολύ κοντά στην καρδιά μας, της Αγίας Σοφίας. Τα όσα έγιναν εκεί σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι μια θλιβερή και προκλητική παραβίαση όσων αντιπροσωπεύει ο οργανισμός.
Είναι απαράδεκτο την ώρα που προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, να υπάρχουν εκείνοι που επιχειρούν να μας γυρίσουν πίσω σε άλλες εποχές, διχασμού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, μεταξύ αυτών και τα φυσικά φαινόμενα, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των πυρκαγιών που έκαψαν ένα μέρος του αρχαιότερου ελαιώνα στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος έμεινε άθικτο έπειτα από έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
«Είναι γνωστό ότι οι βασιλιάδες έρχονταν εδώ στους Δελφούς για να πάρουν χρησμούς, οι οποίοι όμως δεν έδιναν καθαρές απαντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε για το μέλλον ότι πρέπει να συνδυαστεί η προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς με την προστασία της φύσης.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα των πυρκαγιών στην περιοχή, είπε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο που η συντήρηση της κληρονομιάς μας και η προστασία της φύσης αποτελούν κοινή προσπάθεια». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά και διεθνώς έχουν δημιουργηθεί νέοι θεσμοί που αποτέλεσαν το θεμέλιο νέων ιδρυμάτων, καθώς και διαδικασιών που θα συγκεντρώσουν την τεχνογνωσία για τη διατήρηση της κληρονομιάς.
Υπενθύμισε ότι το 1981 ως υπουργός Εξωτερικών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε για να εισέλθει η Ελλάδα στη στενή ομάδα των κρατών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Είπε, επίσης, ότι στην Ελλάδα προστατεύονται 18 μνημεία, από την Ακρόπολη και τους Δελφούς έως και την περιοχή του Μυστρά, την Κνωσό, το Δίον και τη Βεργίνα.
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η σύμβαση παγκόσμιας κληρονομιάς συνέβαλε στη χαρτογράφηση των κινδύνων που απειλούν τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και τόνισε ότι απαιτούνται δεξιότητες για την προστασία της. Έκανε λόγο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή με τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο από την οπτική της κλιματικής προστασίας, αλλά και την οικονομική προοπτική.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο και για την «απειλή του υπερτουρισμού», λέγοντας ότι με τη συνεχή πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής των μνημείων. «Θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε νέες περιοχές, όπως το βουνό του Παρνασσού, που προσφέρει πολλές επιλογές», ενώ είπε επίσης ότι «μόνο με σεβασμό στα μνημεία μπορούμε να διατηρήσουμε την κληρονομιά για τις επόμενες γενεές».