THEPOWERGAME
Στις εξελίξεις και καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις αλλά και τις πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του Economist. Αφορμή για το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση είναι η λίστα των 33 του Documento, «μεταξύ των οποίων-όπως αναφέρει ο Economist- αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ένας πρώην πρωθυπουργός, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων έχουν αποτελέσει στόχους του ισραηλινού λογισμικού παρακολούθησης Predator».
«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε το Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό εργαλείο, επίσης ισραηλινής κατασκευής, που χρησιμοποιείται από απολυταρχικά καθεστώτα. Λέει ότι δεν γνώριζε για το χακάρισμα των τηλεφώνων. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η ΕΥΠ κατασκοπεύει συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας» αναφέρει ο Economist, σημειώνοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση καλύπτει το “Watergate της Ελλάδας”. Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Predator κινείται με ρυθμούς χελώνας. Κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, μέλη της PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ερευνά την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην ΕΕ, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί».
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στην Sophie in’t Veld, εισηγήτρια της Pega, και στην εκτίμησή της ότι, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, η Ελλάδα δεν είναι ένα «εσκεμμένα αυταρχικό» κράτος. Αλλά υποστηρίζει ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιείται συστηματικά ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής».
Στο θέμα του Economist γίνεται αναφορά και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος «βρέθηκε στο στόχαστρο το προηγούμενο έτος, ενόσω ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η αναφορά του δημοσιεύματος στον Αντώνη Σαμαρά: «Ένα άλλο εικαζόμενο θύμα του Predator, ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός, ηγείται μιας παράταξης στη Νέα Δημοκρατία που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τον έλεγχο του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία. Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και ο κατάλογος θυμάτων του Documento δεν έχει ακόμα επαληθευτεί».
«Οι Έλληνες πολίτες εύλογα φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, παρά για τις αντιληπτές απειλές προς τη δημοκρατία και την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας» καταλήγει το δημοσίευμα του Economist. «Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το έτος, ο διψήφιος πληθωρισμός διαβρώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Με τις εκλογές να αναμένονται το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα συρρικνωμένο, αλλά ακόμα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ακόμα και οι υποστηρικτές του παραδέχονται ότι το “Predatorgate” υπονομεύει την σκληρά αποκτηθείσα αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη ως εκσυγχρονιστή και φιλοευρωπαίου πολιτικού».