THEPOWERGAME
Του Βαγγέλη Μανδραβέλη
Με ήσσονος σημασίας μεταβολές ολοκληρώθηκε χθες στις Επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις στον πολιτικό και αμυντικό τομέα. Υπέρ του σχεδίου νόμου, επι της αρχής, επι των άρθρων και στο σύνολο του ψήφισε το κόμμα της ΝΔ. Κατά ψήφισαν τα κόμματα του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν την ψήφο και την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.
Οι δύο από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου και οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, η επίβλεψη δημοσίων έργων από ιδιώτες (άρθρα 89 και 90) και η δημιουργία ήπιων αναπτύξεων σε τομείς που δεν αποτελούν αμιγείς περιοχές Natura (άρθρο 2019) μέσω προεδρικών διαταγμάτων, πέρασαν χωρίς αλλαγές. Μάλιστα η αλλαγή ή όχι του άρθρου 219 αποτέλεσε αφορμή για την δημιουργία της πιο ισχυρής έντασης στην Βουλή που προκλήθηκε μεταξύ του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος και τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο το οποίο όπως είπε, κινδυνεύει να «γελοιοποιήσει» διεθνώς τη χώρα. Ο κ. Γεωργιάδης επιχειρηματολόγησε αναφέροντας ότι ο κ. Φάμελλος, άλλα λέει ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα έλεγε ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Α. Γεωργιάδης: «Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις επιταγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων»
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τη στάση του στο θέμα της καύσης των απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ στον Βόλο, όπου ο κ. Φάμελλος το Μάιο του 2018 ως υφυπουργός Περιβάλλοντος αντιτάχθηκε στα κελεύσματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ήθελαν τον κλείσιμο της μονάδας της ΑΓΕΤ.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ακόμη ότι σε αντίθεση με όσα λέγονται το άρθρο 219 είναι νόμιμο, δεν θα καταπέσει νομικά σε κάποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις επιταγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αντίθετα η ρύθμιση που φέρνει το σ/ν θα πιέσει τις δημόσιες υπηρεσίες να προχωρήσουν την έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης Επενδύσεων που προαπαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σήμερα, οι δημόσιες υπηρεσίες καθυστερούν την έκδοση των ειδικών περιβαλλοντικών σχεδίων, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αποχωρούν. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η έγκριση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών απαιτούν έως και πέντε χρόνια.
Επίσης η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω στο θέμα των ιδιωτικών φορέων επίβλεψης (ΙΦΕ) δημοσίων έργων. Μάλιστα όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής, η διάταξη βασίζεται σε κανόνες και διατάξεις που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Πρόκειται για το ΠΔ 71/2019 που ορίζει σαφώς ιδιώτες ν’ αναλαμβάνουν τη διαχείριση δημοσίων έργων. Μάλιστα σημείωσε ότι η δημιουργία των ΙΦΕ, όχι μόνον δεν θα υποβαθμίσει το έργο των μηχανικών του δημοσίου, αλλά με τη συνεργασία αυτή θα αναβαθμιστεί.
Πάντως ο κ. Καραμανλής είπε ότι ορισμένα σημεία του νόμου θα αλλάξουν καθώς η κυβέρνηση έκρινε θετικά τις παρεμβάσεις φορέων και κομμάτων. Μεταξύ αυτών μειώθηκε ο χρόνος δημοσιοποιήσης της μελέτης ενός έργου από 2 μήνες που ήταν αρχικά σε 15 ημέρες και αυξήθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που μπορεί να ζητήσει μια (δημόσια) αναθέτουσα αρχή στο 40% στις επιμετρήσεις του αναδόχου. Επίσης πήρε το άρθρο 192 πίσω που ορίζει την υπογραφή προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ ΤΕΕ και φορέων του δημοσίου.
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα έρθει τροπολογία με την οποία επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2023 η δημοσιοποίηση των διαφόρων προκηρύξεων έργων δημοσίου στον επαρχιακό τύπο.
Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ήταν θέμα λεπτών η ανάρτηση τροπολογίας που παρατείνει κατά ένα έτος οι θητείες των Επιμελητηρίων της χώρας.