THEPOWERGAME
Στόχος μας είναι να συγκρατήσουμε τις τιμές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βερολίνο, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρωτοφανή έκρηξη του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετική την πρώτη ανταπόκριση αγοράς και καταναλωτών στο συγκεκριμένο μέτρο και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δρομολογεί εδώ και αρκετούς μήνες δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αφού απαρίθμησε τις πλέον πρόσφατες εξ αυτών, όπως την χορήγηση επιδοτήσεων 7,5 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς του ρεύματος, το έκτακτο βοήθημα για του ευάλωτους ενόψει Χριστουγέννων και τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις, σημείωσε με νόημα: «Υπάρχουν εύκολες κριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά πλέον οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Σε ερώτηση για τις νέες τουρκικές προκλήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν απαντούσα κάθε φορά σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν θα έκανα άλλη δουλειά», ενώ υπενθύμισε πως οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε δε, πως «αν και στην Ελλάδα είχαμε πληθωρισμό που έτρεχε πάνω από το 85% θα επεδίωκα και εγώ να αλλάζω τη συζήτηση».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε επίσης ότι δεν μπαίνουμε σε ανταγωνισμό δηλώσεων με την Τουρκία.
Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε με οικοδεσπότη τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς με την συμμετοχή των ηγετών των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
Αναφορικά με τις εργασίες της Συνόδου για τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, ενώ επανέλαβε τη φιλοδοξία της Αθήνας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ο οποίος ενισχύεται και από τις υποδομές που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επέμεινε πως η απεξάρτηση των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι κρίσιμη και επανέλαβε ότι όλα τα κράτη της περιοχής αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας.