THEPOWERGAME
Για τις πολιτικές πρόληψης, ελέγχου και ενδυνάμωσης που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο την άμεση αποτροπή και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης μίλησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση στη Βουλή.
Αυστηρό πλαίσιο για τους Φορείς Παιδικής Προστασίας που δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης κακοποιητικών συμπεριφορών δεν υπήρχε στην Ελληνική Πολιτεία πριν το 2021 και την ψήφιση του Νόμου 4837. Η απαγόρευση κακοποιητικών συμπεριφορών ήταν μια γενική επιταγή, η οποία επαφίονταν στην ευαισθησία, την εγρήγορση και το αίσθημα ευθύνης του προσωπικού και των υπευθύνων Φορέων. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τρεις κύριους άξονες που ήδη εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προστασία των ανηλίκων:
- Την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης.
- Τον προληπτικό έλεγχο και την ανοιχτή δίοδο επικοινωνίας που χρειάζεται ο πολίτης με την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές.
- Την ενδυνάμωση του ευάλωτου παιδιού.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων παιδικής κακοποίησης, σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, δόθηκε για πρώτη φορά με σαφήνεια ο ορισμός της παιδικής κακοποίησης και θεσπίστηκαν προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας. Ταυτόχρονα, θεσπίστηκαν σχετικές υποχρεώσεις για τη λειτουργία δομών παιδικής φροντίδας (κλειστές δομές φροντίδας, μονάδες προσχολικής αγωγής, κατασκηνώσεις, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ), μεταξύ των οποίων είναι το λευκό ποινικό μητρώο για τους εργαζόμενους στις δομές αυτές και ο ορισμός του υπεύθυνου παιδικής προστασίας ανά δομή.
Αναφορικά με τον προληπτικό έλεγχο, αλλά και την ανοιχτή δίοδο επικοινωνίας που χρειάζεται ο πολίτης με την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές, όπως υποστήριξε η Υφυπουργός, ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας, δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στους αρμόδιους ελεγκτές – δηλαδή τους Κοινωνικούς Συμβούλους των Περιφερειών – να ελέγχουν επί της ουσίας με σαφές καθηκοντολόγιο τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. Επιπλέον, ενισχύθηκε και η λειτουργία της 24ωρης γραμμής παιδικής προστασίας 1107, όπου κάθε πολίτης μπορεί να αναφέρει περιστατικά για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ώστε η πληροφορία να μεταβιβάζεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές.
Τέλος, για την ενδυνάμωση των ευάλωτων παιδιών, η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι η χώρα μας ενσωμάτωσε στο δίκαιό της, πρώτη σε όλη την Ευρώπη, το πιλοτικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee), προκειμένου να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση σε βασικά αγαθά, αλλά και ίσες ευκαιρίες στην ασφαλή οικογενειακή ένταξη και την εκπαίδευση. Αυξήθηκαν κατά 20% τα σχολικά γεύματα, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς το πρόγραμμα της πρώιμης ανίχνευσης αναπτυξιακών δυσλειτουργιών. Παράλληλα, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση, ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, ώστε ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε πως «ως Πολιτεία αναλαμβάνουμε το πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί στην καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό και έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο κατά της παιδικής κακοποίησης. Συνεχίζουμε! Είναι υποχρέωσή μας, να προστατεύουμε όλα τα παιδιά, ειδικά αυτά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».