THEPOWERGAME
Το υπουργείο Τουρισμού στηρίζει την τουριστική εκπαίδευση και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη βελτίωση των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών από τις δημόσιες σχολές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η οποία παρέστη στον σημερινό Αγιασμό του Δημόσιου ΙΕΚ Τουρισμού Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, η έναρξη των μαθημάτων έγινε νωρίτερα από ποτέ (στα μέσα Οκτωβρίου) και ως εκ τούτου νωρίτερα έγινε και η πρόσληψη των εκπαιδευτικών, γεγονός που δίνει αφενός μεν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς για αρτιότερη οργάνωση της κάλυψης των προγραμμάτων σπουδών, αφετέρου δε τη βεβαιότητα στους σπουδαστές ότι θα διδαχθούν όλα τα αντικείμενα, στην πλήρη έκτασή τους, κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής τους στη σχολή.
Η υφυπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι «για πρώτη φορά και κατά απόλυτη εφαρμογή της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, έχουμε επίδομα στέγασης, το οποίο αυξήθηκε από τα 1000 στα 1500 ευρώ και θα δοθεί και αναδρομικά σε σπουδαστές και σπουδάστριες από το 2021», ενώ στο πλαίσιο των δράσεων στήριξης της τουριστικής εκπαίδευσης ενέταξε, επίσης, την εισαγωγή των σχολών του κλάδου στο παράλληλο μηχανογραφικό, καθώς οδηγεί σε αύξηση των εγγραφών και στις δύο ειδικότητες που παρέχονται, την επικαιροποίηση της λειτουργίας των σχολών μετά από 14 χρόνια, αλλά και την ανανέωση και επικαιροποίηση της πρακτικής, ύστερα από 11 χρόνια, με τη συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων.
Η κ. Ζαχαράκη διαβεβαίωσε ακόμη για τη συνέχιση στήριξης του ΙΕΚ Τουρισμού στην Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία και επικοινωνία με την ίδια τη Σχολή και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Ρεκόρ στον τουρισμό και στον Έβρο
Η υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή της για τα ρεκόρ στον τουρισμό τόσο σε επίπεδο νομού όσο και στην ίδια την Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης στη Σαμοθράκη και τη Θάσο, ενώ αναφέρθηκε και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Αλεξανδρούπολη, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να επιστραφεί στους πολίτες με βελτίωση των υποδομών.
Όλα αυτά, σημείωσε, συνδέονται και με τον αναπτυξιακό νόμο, με νέες επενδύσεις με έμφαση στην ψηφιοποίηση και στο «πράσινο» ενεργειακό αποτύπωμα κτιρίων, με το νέο πρόγραμμα το οποίο είναι σε προδημοσίευση των 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τα επόμενα προγράμματα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αναμένουμε και το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα μονοπάτια, τα οποία θα απευθύνονται σε Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, όπως και τα καινούρια προγράμματα από το υπουργείο Τουρισμού για τις μαρίνες, τις προσβάσιμες παραλίες, τα καταδυτικά πάρκα, τις ιαματικές πηγές, το κομμάτι ψηφιοποίησης υπηρεσιών και τη γαστρονομία», πρόσθεσε.
Εξήγησε δε, πως πολλά από τα παραπάνω αφορούν και την Αλεξανδρούπολη, «την οποία και πιστεύουμε πραγματικά και σαν προορισμό σύντομης διαμονής και του City Break, αλλά και για έναν ψηφιακό νομάδα, ο οποίος θέλει να δουλέψει από εδώ, καθώς και για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί την περιοχή για περισσότερες ημέρες».
Αναφορικά με την επέκταση της τουριστικής περιόδου, η κ. Ζαχαράκη χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια πολυετή προσπάθεια, τα αποτελέσματα της οποίας θα φαίνονται με την πάροδο των ετών και επισημαίνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται και η καμπάνια για την καθιέρωση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες τον χρόνο.
Σε ό,τι αφορά δε, το ανθρώπινο δυναμικό έκανε λόγο για ελλείψεις στο κομμάτι της φιλοξενίας, για την κάλυψη των οποίων γίνεται ήδη προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση «και στην αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αλεξανδρούπολη, η κ. Ζαχαράκη συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού της ΠΑΜΘ, Θανάση Τσώνη, ο οποίος χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για την επιτυχία στον τουρισμό την εκπαίδευση των νέων στελεχών του κλάδου και τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Χαρακτήρισε δε, πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου καθώς «ξεπεράσαμε τα νούμερα του 2019» και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εφησυχασμού αλλά συνέχισης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας και για τη χειμερινή περίοδο, με στόχο τη 12μηνη τουριστική ανάπτυξη.
«Η Περιφέρεια και το υπουργείο Τουρισμού είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η καλύτερη εξειδίκευση των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού, με αυτή τη “βαριά βιομηχανία” που διαθέτει ο τόπος, είναι ιδιαίτερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου. «Θεωρώ ότι το πρώτο βήμα γίνεται και η συνέχεια είναι να μπορέσουμε να προβάλουμε ακόμη περισσότερο τα αξιοθέατα και τις ομορφιές που διαθέτει η ΑΜΘ και ιδιαίτερα ο Έβρος», κατέληξε ο κ. Πέτροβιτς.