THEPOWERGAME
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης έφτασαν λίγο πριν από τις 09:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.
Ο γερμανός καγκελάριος θα ξεναγηθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης από τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ.
Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Γερμανό καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, και συγκεκριμένα στις 12:00 το μεσημέρι, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
Η ατζέντα της συνάντησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες,όπως επίσης και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Γερμανίας επισφραγίστηκε και με τη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», προκειμένου να στηριχτεί η άμυνα της Ουκρανίας, που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας επίσης βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τη στάση της Γερμανίας τους τελευταίους μήνες έναντι της Τουρκίας, χωρίς να παραβλέπουν το σκέλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Υπενθυμίζουν ότι στην συζήτηση που είχε τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες με τον Όλαφ Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε προς τον καγκελάριο της Γερμανίας ότι «δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».