THEPOWERGAME
Στις προτεραιότητες για τη «βιώσιμη αστική κινητικότητα», που προϋποθέτει δραστική μείωση των ρύπων των μεταφορών, τόσο για κλιματικούς λόγους, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Έλενα Κουντουρά, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην έναρξη του Μεσογειακού Φόρουμ Κινητικότητας Mediterranean Mobility Forum στην Αθήνα.
«Οι μεταφορές ευθύνονται για το 27% περίπου των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε η ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε «και για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, οι εκπομπές άνθρακα στον τομέα των μεταφορών πρέπει να μειωθούν κατά 90% μέχρι το 2050». «Πρόκειται για μία ιστορικών διαστάσεων διαδικασία, καθόλου εύκολη για όλη την Ευρώπη και φυσικά για την περιοχή της Μεσογείου, και ιδιαίτερα για τις πόλεις και τους τουριστικούς μας προορισμούς», τόνισε.
Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο των βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων και ιδιαίτερα της ηλεκτροκίνησης. Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τον επικείμενο Κανονισμό για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (AFIR), που είναι κομμάτι του νομοθετικού πακέτου Fit for 55. «Αυτό που ζητήσαμε επιτακτικά, μεταξύ άλλων είναι η επάρκεια σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα οδικά δίκτυα, τουλάχιστον ανά 60 χλμ., αλλά και μέσα στον αστικό ιστό, σε πολυσύχναστα σημεία για τους πολίτες, καθώς και για επαγγελματικές ομάδες που εκτελούν μεταφορικό έργο, όπως τα ταξί».
Επίσης, παρουσίασε τις βασικές θέσεις της έκθεσης που η ίδια κατάρτισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030 και έχουν υιοθετηθεί ως ψήφισμα. Βασική πρόταση του ψηφίσματος είναι η μείωση της ταχύτητας στα 30 χλμ. την ώρα, οριζόντια μέσα στις πόλεις, πρωτίστως γιατί η χαμηλή ταχύτητα σώζει ζωές, συμβάλλει στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του δικτύου που είναι πιο εκτεθειμένοι, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, αλλά και επειδή συνεισφέρει στη μείωση του αντίκτυπου των ρύπων στην ατμόσφαιρα.