THEPOWERGAME
Τη βεβαιότητά του για την πλήρη και ορθή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο πιάτο» εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα «Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για την κλιματικά απαραίτητη σταδιακή μετάβαση στη φυτική διατροφή».
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σε κάθε μορφή δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέας είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, ενώ κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»είναι μεταξύ άλλων:
– εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων
– 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030,
– αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030
– βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων
Ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής
Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς παράλληλα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στη μεσογειακή διατροφή η οποία, περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο. Θύμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει ως εμβληματική κοινότητα που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση της παράδοσης την Κορώνη.
Επισήμανε ακόμη ότι στα ελληνικά σχολεία υλοποιούνται προγράμματα υγιεινής διατροφής τα οποία στηρίζονται στην προώθηση φρούτων.
Τέλος, σημείωσε ότι από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας, το 85% αφορά εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% ζωικής ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.