THEPOWERGAME
Στο πρόσφατο στον Έβρο, όπου βρέθηκαν 92 γυμνοί μετανάστες, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου, Ίλβα Γιόχανσον.
Η ευρωβουλευτής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση (της OLAF για τον Frontex) δεν οδηγείται σε σαφή και συγκεκριμένα συμπεράσματα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά της».
«Η έκθεση στερείται νομικής βάσης και δεν οδηγείται σε σαφή και συγκεκριμένα συμπεράσματα. Κάθε συζήτηση για το μεταναστευτικό θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη. Να μιλήσουμε με αλήθειες», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ και αμέσως προσέθεσε: «Η έκθεση συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας και την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων. Μόλις προχθές Τούρκοι οδήγησαν 92 ανθρώπους στον Έβρο, τους κακοποίησαν, τους γύμνωσαν, και τους υποχρέωσαν να περάσουν στα ελληνικά σύνορα. Έχει ενημερωθεί η επίτροπος, η κυρία Γιόχανσον. Διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές».
«Υπάρχει στην έκθεση κάποιο αποδεδειγμένο στοιχείο για παράνομες απωθήσεις;» αναρωτήθηκε και συνέχισε απαντώντας σε αυτό το ερώτημα: «Κάθε άλλο, δεν είναι αυτή η δουλειά της. Η δουλειά της είναι να ελέγξει τους υπευθύνους για τυχόν λάθη. Και τα λάθη διορθώνονται. Γνωρίζετε ότι καθημερινά άνδρες και γυναίκες του ελληνικού λιμενικού διασώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Γνωρίζετε ή μήπως αγνοείτε ότι η Τουρκία δεν τηρεί την υποχρέωσή της, αλλά αντίθετα καλύπτει, αν δεν στηρίζει, τα κυκλώματα των διακινητών και περιφρονεί την υποχρέωσή της που απορρέει από την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016».
«Συνάδελφοι» συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ, «τα λάθη διορθώνονται, όμως, δεν ακυρώνουμε το ρόλο του Frontex. Όταν μιλούμε για παρανομίες και αυτό έχει σχέση με την ανθρώπινη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες, πρέπει να χρησιμοποιούμε αποδεικτικά στοιχεία, επιχειρήματα και συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά. Διαφορετικά δεν είμαστε σοβαροί απέναντι στο πρόβλημα. Η Frontex είναι αναγκαία, χρειαζόμαστε μια ισχυρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με παράλληλο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Το έχουν ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες και τους το οφείλουμε».