THEPOWERGAME
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται «το δεύτερο κύμα της ευρωπαϊκής αντίδρασης» απέναντι στην ενεργειακή κρίση, που εκδηλώθηκε συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνέχεια του πρώτου πακέτου παρεμβάσεων της ΕΕ που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου. Για το χρονοδιάγραμμα του δεύτερου κύματος της ευρωπαϊκής αντίδρασης, χωρίς ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες, μίλησε απόψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διαδικτυακή ομιλία του στο ανοιχτό τμήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Ο πόλεμος επιβαρύνει όλους τους Ευρωπαίους
«Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο παράνομος και παράλογος πόλεμος στην Ουκρανία, που ίσως αυτό το Σαββατοκύριακο μπαίνει στην πιο δύσκολη καμπή του, συνεχίζει να επιβαρύνει όλους τους Ευρωπαίους» σημείωσε ο κ. Σχοινάς, γνωστοποιώντας ότι επίκειται το δεύτερο κύμα αντίδρασης.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η εξίσωση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς κάθε μεγάλη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας σε τέτοιες συνθήκες, όπως για παράδειγμα το πλαφόν, υπάρχει ρίσκο να δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες, που μπορεί να οδηγήσουν ενδεχομένως σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, όπως ελλείψεις αερίου, ή κατεύθυνσή του εκτός Ευρώπης, σε άλλες περιοχές.
«Χρειάζεται να δουλέψουμε προσεκτικά. Το θέμα δεν προσφέρεται για απλοϊκές προσεγγίσεις. Όσοι νομίζουν ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν με μαγικό ραβδί κάνουν λάθος» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές – γιατί αν η Επιτροπή κινηθεί σε κατεύθυνση που δεν τη στηρίζει κρίσιμη μάζα των κρατών-μελών, τότε ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και γεωπολιτικής φύσης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια για να βοηθήσει πολίτες και επιχειρήσεις να βγάλουν τον χειμώνα «και πιστεύουμε ότι αυτό θα το καταφέρουμε», αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξακολουθήσει να επενδύει σε νέες καθαρές μορφές ενέργειας, «ώστε να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από τον ξεδιάντροπο ενεργειακό εκβιασμό, που υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή από την επιτιθέμενη Ρωσία όλοι οι Ευρωπαίοι».
«Η Ελλάδα πετυχαίνει ένα οικονομικό “double crown”»
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, με το εξαιρετικό φετινό καλοκαίρι στον τουρισμό και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, πετυχαίνει ένα «οικονομικό double crown», με βάση το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της, διατύπωσε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η χώρα «έχει καρφωθεί για τα καλά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη». Ενδεικτικά ανέφερε ότι η κορυφαία είδηση παγκοσμίως στο επιχειρηματικό ρεπορτάζ, είναι η «κολοσσιαίας σημασίας είσοδος του κρατικού επενδυτικού βραχίονα της Σιγκαπούρης (σ.σ. GIC) σε μια τουριστική ελληνική επιχείρηση (σ.σ. SANI/IKOS)».
Πρόσθεσε πως «ο κόσμος δίνει ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» για δύο λόγους: ο πρώτος είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον, που όπως επισήμανε, είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πολιτική βούληση και σταθερότητα και το μεταρρυθμιστικό πνεύμα που εκπέμπει η σύχρονη Ελλάδα, και ο δεύτερος είναι «το μικρό ελληνικό αναπτυξιακό θαύμα», που η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζει με πρωτοφανείς πόρους. Χαρακτήρισε δε, «αναπτυξιακό υπερόπλο» το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Εθνική τεχνοπρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη»
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη αφήνει πίσω της τον «μάλλον υποτιμητικό τίτλο» της συμπρωτεύουσας και γίνεται, χωρίς καμία αμφιβολία, «η μεγάλη εθνική τεχνοπρωτεύουσα της χώρας», το επίκεντρο της μεγάλης τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτόμου δράσης για τα χρόνια που έρχονται. Χαρακτήρισε ως εμβληματική πρωτοβουλία το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς Thess INTEC, που δημιουργείται στην πόλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η τεχνοπρωτεύουσα της χώρας, δεν θα βασιστεί μόνο εκεί, αλλά και στα βιομηχανικά πάρκα νέας γενιάς που θα υλοποιηθούν, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που επίσης μεγαλώνει, στον βιώσιμο μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε smart city και στα έργα υποδομών».