THEPOWERGAME
Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά ο Economist και το powergame.gr, λίγο πριν από την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Τον λόγο πήρε ο κ. Σταύρος Καλαφάτης υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος υποδέχτηκε το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, «επίκεντρο ανάπτυξης, εξωστρέφειας και καινοτομίας».
Το ετήσιο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» έρχεται σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, μετά την άρση της 12ετούς εποπτείας, τόνισε και συνέχισε: «Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκεται η επόμενη ημέρα στην οικονομία, την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική».
«Η Ελλάδα επιταχύνει τον βηματισμό της στον δρόμο για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις».
Το αποδεικνύουμε διαθέτοντας 8,5 δισ. για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των ενεργειακών ανατιμήσεων, συμπλήρωσε, καταλήγοντας στο ότι η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέρος της ευρωπαϊκής ενότητας
Τζιτζικώστας: Κομβικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη
Για έναν «πολύ σημαντικό ανερχόμενο θεσμό που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Θεσσαλονίκη, έναν τόπο ανάπτυξης που αξίζει κανείς να επενδύσει», έκανε λόγο με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας: «Αναβαθμίζουμε όχι μόνο τον ρόλο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Συζητάμε για τα θέματα που αφορούν το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ και τις δύσκολες εξισώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.
Είναι γεγονός πως σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές παράλληλες προκλήσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την κλιματική αλλαγή».
Τονίζοντας τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις και λύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις ο ρόλος περιφερειών και δήμων είναι κομβικός».
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το 90% των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιείται από τους δήμους, τους θεσμούς που βρίσκονται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες.
«Το ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει να χτιστεί από τη βάση προς τα πάνω με επίκεντρο τις περιφέρειες και την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», υπογράμμισε.
Ζέρβας: Το όραμα της αλληλεγγύης περνά μέσα από τους δήμους της Ευρώπης
Τη χαρά και τιμή της Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί το συνέδριο για άλλη μία χρονιά εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας ειδική αναφορά στο τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης, τον κ. Φρανσουά Ολάντ. «Είναι τιμή μας να υποδεχόμαστε έναν φίλο που τίμησε τη φιλία των δύο χωρών στην πιο καθοριστική στιγμή των τελευταίων δεκαετιών».
«Ο Ολάντ δεν βοήθησε μόνο εκείνες τις ώρες την Ελλάδα, συνέβαλε στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι ενέργειες του τον κατέστησαν εγγυητή της συνοχής και αλληλεγγύης της Ευρώπης», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας ο κ. Ζέρβας τόνισε πως μπορεί οι μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνονται στο υψηλότατο επίπεδο, όμως οι κοινωνίες χτίζονται χαμηλά, στις πόλεις, χωριά περιφέρειες. Το όραμα της αλληλεγγύης περνά μέσα από τους δήμους της Ευρώπης.
Κλείνοντας, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ λέγοντας πως «οι προκλήσεις είναι συνεχείς, αν τότε ήταν η οικονομική κρίση, σήμερα έχουμε τον πόλεμο πολύ κοντά μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία εξέλιξη που φαντάζει, ακόμη και σήμερα, αδιανόητη. Προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, επισιτισμός, εμφανίστηκαν σε έναν αιώνα που η κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα για την ανάπτυξη».