THEPOWERGAME
Διήμερη επίσκεψη στην Ηλεία και συγκεκριμένα στις δομές φιλοξενίας μεταναστών, ώστε να εξακριβώσει την κατάστασή τους και να ενημερωθεί από τους αρμόδιους, πραγματοποιεί από χθες η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία είχε σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς με βασικό θέμα συζήτησης την εργασιακή ένταξη μεταναστών σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο μεταφέρθηκαν και άλλα σημαντικά ζητήματα της αρμοδιότητας της Υφυπουργού.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας της το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποία υπήρξε ενημέρωση και από τις δυο πλευρές, τόσο για τα προγράμματα του Υπουργείου, όσο και τις δράσεις του δήμου πάνω σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και κυρίως στη φιλοξενία μονογονεϊκών οικογενειών προσφύγων και μεταναστών.
Ειδικότερα, ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε την Υφυπουργό για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στον Πύργο, τη μονάδα φιλοξενίας στη Σκαφιδιά για μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία, τις δράσεις της δημοτικής αρχής, καθώς και το σύμφωνο με τη Unicef για την υλοποίηση του προγράμματος: «Πόλεις ασφαλείς για τα παιδιά».
Δεύτερος σταθμός το Διοικητήριο, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, υποδέχθηκε την Υφυπουργό στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο και προσωπικά η κα Βούλτεψη για τη βελτίωση των υποδομών στις Δομές Φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως για την εφαρμογή προγραμμάτων ένταξης, με εκπαίδευση και κατάρτιση των μεταναστών, σε τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν έλλειψη εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα έλλειψης εργατών γης για την καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, που αποτελούν την «ταυτότητα» της αγροτικής οικονομίας της Ηλείας, αλλά και στις σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση των αδειών παραμονής τους.
Όπως σημείωσε η κα. Βούλτεψη, επιθυμία του Πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση στόχος του Υπουργείου, δεν είναι απλά η εποχική κάλυψη των καλλιεργητικών αναγκών διαφόρων περιοχών της χώρας, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Είναι η δημιουργία κινήτρων για μόνιμη και νόμιμη παραμονή τους στην χώρα, κανονική ένταξη στην ελληνική κοινωνία ώστε να πάψουν να «καλλιεργούνται» ξενοφοβικά σύνδρομα και κυρίως για τη σταθερή στήριξη και ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα της χώρας.