THEPOWERGAME
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο αναφορικά με το θέμα της ΕΥΠ και των παρακολουθήσεων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει νέα νομοθετική ρύθμιση με τέσσερις δομικές αλλαγές σχετικά με την ΕΥΠ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να ανταποκρίνεται στο αίτημα Τσίπρα για επίσπευση της επαναλειτουργίας της Βουλής με προ ημερησίας διάταξης θέμα συζήτησης τις υποκλοπές. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως απέφυγε μεθοδικά να δώσει απαντήσεις για το επίμαχο θέμα, ενώ ο Γιάννης Οικονόμου ανταπάντησε πως o κ. Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί για τη νόμιμη επισύνδεση.
Στις 22 Αυγούστου ανοίγει η Βουλή
Ειδικότερα, η Βουλή ανακοινώθηκε πως θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου, αντί για τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να συζητήσει το θέμα των υποκλοπών, καθώς όπως ανέφερε -ο Γ. Οικονόμου σε ανακοίνωσή του- η κυβέρνηση συμφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για επίσπευση του ανοίγματος.
«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και επισημαίνει: «H κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά την οποία τον είχε ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητούσε τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.
«Η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο και ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο» αναφερόταν στην επιστολή.
Μητσοτάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την ΕΥΠ
«Λέω ευθέως πως αυτό που έγινε ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά ήταν λάθος. Δεν το γνώριζα. Δεν θα το επέτρεπα ποτέ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την ΕΥΠ και κατέθεσε τα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:
- Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
- Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
- Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
- Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ανδρουλάκης: Απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις
«Με τη σημερινή του δήλωση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός “νόμιμου λάθους” για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο» απάντησε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Και κατηγόρησε των Κ. Μητσοτάκη πως «επιδίωξε απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον ΓΓ του Πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, υποβαθμίζοντας την στο επίπεδο της αμέλειας. […] Ο πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί. Το κατασκοπευτικό “υπερόπλο” Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές».
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε προσωπικά από τον πρωθυπουργό «να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής».
«Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται» ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Και πρόσθεσε: «Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή».