THEPOWERGAME
«Η κλιματική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στην εκδήλωση για τη διοργάνωση από την Ελλάδα, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024. Τόνισε δε, ότι «η κοινή πρωτοβουλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δείχνει αυτό το θαλάσσιο μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Ειδικότερα, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Επεσήμανε την πρωτοβουλία «1000 παρθένες παραλίες», σύμφωνα με την οποία, όπως εξήγησε «έχουμε επιλέξει περισσότερες από χίλιες παραλίες που δεν έχουν προσβληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα, προκειμένου να τις θέσουμε σε καθεστώς απολύτου προστασίας, έτσι ώστε να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακριβώς όπως τις βρήκαμε από τις προηγούμενες».
Υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να τεθεί σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών θαλασσών και μάλιστα το 1/3 σε καθεστώς απολύτου προστασίας, όπου θα απαγορεύεται ακόμα και η αλιεία, αλλά και η διέλευση. Έκανε λόγο για την εθελοντική αυτοδέσμευση της χώρας μας για τη συλλογή των αλιευτικών αποβλήτων, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για πολλά θαλάσσια είδη, διότι περιέχουν πλαστικό, με στόχο την ανακύκλωσή τους κατά 40% στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Ο κ. Αμυράς τόνισε επίσης, ότι «τα νησιά μας μεταμορφώνονται σε εργαστήρια πράσινης μετάβασης όπως η Τήλος, η Χάλκη, η Αστυπάλαια, και πολλών άλλων που ακολουθούν», ενώ αναφέρθηκε και στα εθνικά σχέδια δράσης για τα σημαντικότερα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας, για τις αμμοθίνες, για την προστασία του ρινοδέλφινου, για τη μεσογειακή φώκια, καθώς και για την προστασία της χελώνας Καρέτα Καρέτα.
«Η θάλασσα κραυγάζει. Έχουμε όλοι την υποχρέωση και την ικανότητα να ακούσουμε τη θάλασσα, καθώς οι κραυγές της είναι οι κραυγές για τη σωτηρία του ανθρώπινου είδους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ΠΕΝ.