THEPOWERGAME
Στις φωτιές που ξέσπασαν στην Αττική και σε άλλα μέρη της χώρας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά, ο κ. Θεοχάρης απάντησε πως «Τα πήγε καλύτερα απ’ ό,τι συνέβαινε τις άλλες φορές. Είναι προφανές ότι τα φαινόμενα θα εντείνονται και πρέπει να κλείνουμε το κενό μεταξύ του τι είναι απαραίτητο και του τι κάνουμε κάθε χρονιά με κάθε πυρκαγιά με κάθε προσπάθεια που κάνουμε. Η πρόληψη έγινε νωρίτερα από ποτέ, οι πόροι που δόθηκαν είναι πολλοί περισσότεροι, πέρυσι δόθηκαν για τους καθαρισμούς περίπου 20 εκατομμύρια φέτος θα φτάσουμε τα 90 και καταλαβαίνετε ότι η προσπάθεια και ο συντονισμός ήταν καλύτερος, οι εκκενώσεις πάρα πολλές. 100.000 άνθρωποι έφυγαν από εκεί. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το πώς κυλάει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της πολιτικής προστασίας της χώρας».
Και πρόσθεσε πως «Το «καλά» δεν είναι απόλυτο με το πόσα είναι τα στρέμματα, είναι ανάλογα με το πώς είναι οι συνθήκες, τι δυνάμεις είχαμε, πόσες φωτιές είχαμε παράλληλα».
Μάλιστα έκανε λόγια καλύτερο συντονισμό λέγοντας πως «Είναι δεδομένο! Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να δούμε μετρήσιμη, απτή, κατανοητή για όλους πρόοδο και κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού αλλά και από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Αυτός είναι ο στόχος, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από τη μια στιγμή την άλλη ότι τα πράγματα διορθώνονται, μια χρονιά θα έχουμε καταστροφές και την επόμενη όλα θα είναι τέλεια αν όμως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι γρήγορη τότε νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι».
Αναφορικά με τις ευθύνες, ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «Εστιάζουμε στις προσωπικές ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν στη μια ή στην άλλη περίπτωση και προφανώς και αυτές είναι σημαντικές και καλό θα είναι να αποδίδονται και να μην έχουμε συνέχεια καταστάσεις στις οποίες όλοι είναι ανεύθυνοι και κανένας δεν έκανε τίποτα και ότι δεν βρίσκουμε λάθη, από την άλλη όμως πρέπει να παίρνουμε και τα συστημικά μαθήματα ώστε να διορθώνουμε τις καταστάσεις. Σε άλλες χώρες δεν ψάχνουν τους ιδιοκτήτες (των οικοπέδων) ανοίγουν το οικόπεδο, μπαίνουν μέσα, το καθαρίζουν και στέλνουν το λογαριασμό στον ιδιοκτήτη. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι καθαρό το οικόπεδο, γιατί όταν έρθει η φωτιά δεν θα μας σώσει το πρόστιμο, θα μας σώσει αν το οικόπεδο είναι καθαρό και αν τα ξύλα που έχουν κοπεί έχουνε φύγει κιόλας γιατί και αυτό είναι ένα λάθος που μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι έχουμε ακόμα δρόμο να προχωρήσουμε, δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, εγώ δεν το θεωρώ σωστό αυτό, υπάρχει και ένα συστημικό ζήτημα δηλαδή η ευθύνη αυτή πρέπει να επιβάλλεται από το κράτος στον κάθε έναν από εμάς ακόμα και με ποινή μη αποζημίωσης αυτών των ανθρώπων. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην κάνεις τίποτα για την προστασία και να περιμένεις ότι θα έρχεται η πολιτεία και θα δίνει χρήματα μετά από κάθε καταστροφή. Όλα αυτά πρέπει να συγκροτηθούν η ασφάλιση της περιουσίας από πλημμύρες από φωτιές και από σεισμούς».
Εν συνεχεία ερωτήθηκε «Γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες; Αν πας σε μια δασική περιοχή μέσα και ζητήσεις να ασφαλίσεις το σπίτι σου, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί καμία ασφαλιστική να σου ασφαλίσει το σπίτι ή θα ζητήσει χρήματα και εξαιρέσεις που στην ουσία θα είναι απαγορευτικές». Επ’ αυτού ο κ. Θεοχάρης κατέστησε σαφές πως «Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να λυθεί αυτό από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν μπορείτε δηλαδή εσείς να ψάχνετε να βρείτε μια ασφαλιστική και η ασφαλιστική να εχει πρόγραμμα που να σας καλύψει αν είσαι στην Πεντέλη ή στο Υμηττό ή οπουδήποτε. Άρα πρέπει να δούμε συνολικότερα τις λύσεις, πρέπει και το κράτος να επέμβει και να δούμε τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως σε επίπεδο εθελοντισμού, σε επίπεδο προστασίας ο καθένας της περιουσίας τους , σε επίπεδο δράσεων και συντονισμού δημάρχων και περιφέρειας που είναι οι κύριοι που έχουν την ευθύνη στο πεδίο, φυσικά με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική να συντονίζουν τα πάντα, αυτά πρέπει να τα λύσουμε. Η χώρα πριν από λίγα χρόνια δεν είχε συντονιστικό κέντρο, οι δήμαρχοι μιλούσαν στο τηλέφωνο μεταξύ τους και προσπαθούσαν με τους αντιδημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες να βρουν μια άκρη, τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Βλέπουμε γρήγορα βήματα προόδου. Το καλύτερο και το καλό δεν είναι αντίθετα μπορεί να πηγαίνουμε καλύτερα και να μην είμαστε ακόμα στο καλό, πρέπει να συνεχίσουμε την πρόοδο. Η κλιματική κρίση πια επιταχύνει τους ρυθμούς της, κάθε χρόνο βλέπουμε τι γίνεται στη Γαλλία, στην Ισπανία βλέπουμε την ίδια χρονιά που έχουμε εμείς αυτά τα προβλήματα πολλαπλάσια προβλήματα σε άλλες χώρες. Δεν το λεω αυτό για να χαρούμε λεω απλώς ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Άμεσα, ήδη σήμερα γίνονται ανακοινώσεις και ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Σκρέτσος θα είναι στην Πεντέλη για την καταγραφή των ζημιών και την άμεση αρωγή και αποζημίωση. Βλέπετε ότι αναβαθμίστηκε το ζήτημα της αποζημίωσης σε υφυπουργείο δηλαδή η κυβέρνηση αυτή μαθαίνει τα συστημικά μαθήματα που πρέπει να μάθει δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς καλύτερα απλώς αυτό δεν μπορεί αν γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό αλλά είναι κατανοητή και η προσπάθεια όλων των υπηρεσιών και της κυβέρνησης συνολικά».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις πυρκαγιές, ο κ. Θεοχάρης απάντησε πως «Το μέγεθος των αποτελεσμάτων είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική που είχαμε στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι περιμένω και ελπίζω γιατί βλέπω τα μέσα να υπάρχουν, έβλεπα χθες τα drones που επιτηρούν τις περιοχές οπότε βλέπω τα μέσα να είναι πια στη θέση τους αυτό οδηγεί σε ταχύτερη αντίδραση και στη λεγόμενη φάση της προκαταστολής πριν ακόμα η φωτιά πάρει μεγάλες διαστάσεις , αυτό ελπίζω οτι θα μας δώσει και τα δεδομένα να ψάχνουμε να βρίσκουμε τα αίτια κάθε φορά των πυρκαγιών και να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι για το πως ξεκινάμε γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε και στο 100% σίγουροι. Αλλά τότε που είμαστε θα πρέπει να δούμε και τις ποινές γιατί πια δεν είναι τα αποτελέσματα των πυρκαγιών τόσο τοπικά, τόσο μικρά ώστε να μην λαμβάνουμε υπόψη και τον τρόπο με τον οποίο συνετίζουμε τους ανθρώπους που κάνουν τέτοιου είδους ενέργειες».
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Θεοχάρης «Η Ευρώπη αναγκάζεται να ωριμάσει βίαια, γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το όχημα των εξελίξεων. Η Ευρώπη αναγκάζεται να βαδίσει πολύ γρήγορα σε ένα δρόμο πολιτικής ωρίμανσης αυτός ο δρόμος δεν είναι απλός. Στις δημοκρατίες βέβαια πάντοτε υπάρχουν λύσεις και νομίζω ότι κάθε χώρα θα βρει το δρόμο της ώστε να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή η πολιτική σταθερότητα είναι το κρισιμότερο αγαθό που έχει κάθε χώρα δεδομένης της γεωστραγητικής αναταραχής την οποία βιώνουμε. Φυσικά και η χώρα μας θα πρέπει να σιγουρέψει πρώτον ότι στο ενεργειακό πεδίο έχει την αυτονομία της. Και εδώ βλέπουμε ότι η κυβέρνηση πάλι κινήθηκε γρήγορα έχοντας προνοήσει, και από προηγούμενες κυβερνήσεις, να υπάρχουν υποδομές, να υπάρχει η Ρεβυθούσα , να έχουν χτιστεί όλα αυτά τα οποία χρειαζόμαστε ώστε να μην είμαστε εξαρτημένοι μόνο από το φυσικό αέριο και τη Ρωσία και τους αγωγούς. Οι κινήσεις έχουν επιταχυνθεί, ο ΑGB επιτρέπει και στη χώρα μας να στείλει φυσικό αέριο και σε άλλες περιοχές άρα να εκμεταλλευτεί την τωρινή κατάσταση όμως οι αναταραχές αυτό του χειμώνα θα ειναι ισχυρές, θα μας επηρεάσουν. Πρέπει να πούμε καθαρά στους πολίτες ότι είμαστε σε πόλεμο και δεν μπορεί να μην είμαστε επηρεασμένοι από αυτό τον πόλεμο, είναι στη γειτονιά μας στην πραγματικότητα ειμαστε και εμείς μέρος αυτού του πολέμου με την οικονομική διάστασή του και συνεπώς θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι για κάθε χώρα αυτή τη στιγμή το πολυτιμότερο αγαθό είναι η πολιτική σταθερότητα».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν ορθή η απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών, απάντησε «Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι μια απόφαση ευθύνης διότι είπε ο ίδιος ότι δεν αφήνει το τιμόνι όσο αυτές οι αναταραχές είναι ενεργές. Είναι μια απόφαση θεσμική διότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι πρέπει να έχουμε τετραετία στη διακυβέρνηση. Είναι μια και απόφαση «αναπτυξιακή», μια απόφαση η οποία αφαιρεί την συνεχή αβεβαιότητα για το χρόνο των εκλογών. Ο πρωθυπουργός κανει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να μειώσουμε όλη αυτή την κουβέντα και να επιτρέψουν στην οικονομία να μπορεί να κάνει έναν προγραμματισμό τετραετίας πράγμα το οποίο θα μας δώσει και μια περαιτέρω αναπτυξιακή πνοή. Νομίζω ότι είναι σωστό και εν πάση περιπτώσει δεδομένης της κατάστασης στη γειτονική χώρα, του ανεξέλεγκτου Ερντογάν, των ασταθειών, των αβεβαιοτήτων μια περαιτέρω αβεβαιότητα όπως ο χρόνος των εκλογών δεν θα προσέθετε κάτι».