THEPOWERGAME
Σύσκεψη για το ενεργειακό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).
Το ένα μετά το άλλο, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνουν μέτρα και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της σοβαρής κρίσης που θα σημειωθεί αν την επόμενη εβδομάδα δεν λειτουργήσει εκ νέου ο NordStream μέσω του οποίου προμηθεύεται φυσικό αέριο η Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη.
Ηδη οι τιμές στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατόρα ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλη άνοδο τιμών στην περίπτωση που η Μόσχα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη όταν παρέλθει το δεκαήμερο συντήρησης του NordStream στις 21 Ιουλίου.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, τα σενάρια που έχουν εξεταστεί προβλέπουν πως σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream από τη Ρωσία η χώρα θα στηριχθεί στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω Ρεβυθούσας. Θα απαιτηθούν όμως, κλιμακωτά και ανάλογα με τη ζήτηση, πρόσθετα μέτρα που ξεκινούν από την απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φτάνουν μέχρι τη μετατροπή πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (των ΔΕΗ, ΗΡΩΝ και Elpedison) ώστε να λειτουργούν με ντίζελ. Προβλέπεται, επίσης, η συνεχής λειτουργία πέντε λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και, μέσα στο φθινόπωρο, η προσθήκη της νέας μονάδας Πτολεμαϊδα 5.