THEPOWERGAME
Στα θετικά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο πλαίσιο της 26ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.
«Πρώτον δόθηκε το πράσινο φως για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας» ανέφερε. «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ο Πούτιν έκανε δώρο στη δημοκρατία και τη Συμμαχία», συμπλήρωσε. «Το δεύτερο θετικό της συνόδου της Μαδρίτης είναι πως το ΝΑΤΟ κοιτάζει το μέλλον, γιατί είναι συμμαχία κρατών πρώτα από όλα».
Ο κ. Δένδιας, αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν το βλέπω ως ενίσχυση του βορρά εις βάρος των νοτίων κρατών».
Ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές για τη στάση της Άγκυρας, αναφέροντας ότι «Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο λύκος. Και ο λύκος είναι και στην Συρία και στη Λιβύη».
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να κρατήσει στάση ενότητας μέσα στη συμμαχία», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι για την Αθήνα οι καλές σχέσεις με την γείτονα είναι πολύ σημαντικές. «Αλλά για να είναι καλές, πρέπει να είναι βασισμένες πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», επεσήμανε.
«Έχουμε πολλές φορές συζητήσει με τον ομόλογο μου Μ. Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν. Αλλά όσο και να συζητάμε, δεν έχουμε μπορέσει να λύσουμε την άσκηση, γιατί η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως τόνισε.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι νέο, μέτρα μόλις 70 χρόνια. Ναι, βεβαίως υπάρχουν προβλήματα στην ΕΕ, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η Ευρώπη να μην παρεκκλίνει της πορείας της. Έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όπως τον πόλεμο και τον πληθωρισμό».
«Πρέπει να κρατήσουμε τον ευρώ-ατλαντικό δεσμό δυνατό», είπε σε μία χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας. «ΗΠΑ και Ευρώπη θα παραμείνουν ενωμένες για έναν απλό λόγο: Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Ναι θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά πάντα θα είμαστε ενωμένοι», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.