THEPOWERGAME
Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνόδου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), στη Γένοβα, συμμετείχε χθες ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Ο Υπουργός Τουρισμού μίλησε για τη δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού της κρουαζιέρας, καθώς και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού, γεγονός που -όπως σημείωσε- επιβεβαιώνεται από τα φετινά μεγέθη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, τη φετινή σεζόν -η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο και αναμένεται να φτάσει μέχρι τον Δεκέμβριο- στη χώρα μας θα λειτουργήσουν 87 κρουαζιερόπλοια εταιριών-μελών της CLIA, εκ των οποίων τα 47 θα κάνουν homeport σε ελληνικά λιμάνια (Πειραιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Λαύριο, Θεσσαλονίκη), με ολική ή μερική επιβίβαση επιβατών. Πρόκειται, δηλαδή, για ποσοστό της τάξης του 54% και για στοιχεία που προσεγγίζουν τα μεγέθη του 2019, όταν είχαμε συνολικά 97 κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, τη φετινή χρονιά θα επισκεφθούν την χώρα μας 25 διαφορετικές εταιρείες κρουαζιέρας – μέλη της CLIA, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.
«Εργαζόμαστε, συστηματικά, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το brand “Ελλάδα” και τη θέση της χώρας μας ως παγκόσμιου προορισμού για την κρουαζιέρα, με την αύξηση του homeporting, την προσθήκη νέων προορισμών και, φυσικά, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά και τα λιμάνια μας», σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού. Ο κ. Κικίλιας εξήρε τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την CLIA και τόνισε τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσής της προς όφελος των τοπικών οικονομιών, αλλά και του ίδιου του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια θα είναι φέτος αυξημένες κατά 25%, σε σχέση με το 2019, καθώς αναμένεται να αγγίζουν τις 5.000.
Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον τομέα της κρουαζιέρας που βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου της CLIA. «Εργαζόμαστε για την επιμήκυνση της κρουαζιέρας, δώδεκα μήνες τον χρόνο. Φυσικά, όλες μας οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε πρέπει να γίνονται με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Κάθε ελληνικό νησί και κάθε λιμάνι της χώρας μας έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και τη δική του ιστορία να διηγηθεί στον επισκέπτη. Και θα ήθελα να σας προτρέψω να εργαστείτε -από κοινού- με τους τοπικούς φορείς. Θέλουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν που συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών και σταθερών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Και, από την πλευρά μας στο Υπουργείο Τουρισμού, δημιουργούμε μία νέα τουριστική εμπειρία που φέρνει έσοδα στη χώρα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση υποδομών και μικρο-υποδομών που σχετίζονται με την κρουαζιέρα αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνηση. Παράλληλα, προανήγγειλε συντονισμένες ενέργειες με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τόσο για τους επιβάτες της κρουαζιέρας, όσο και για τους μεμονωμένους επισκέπτες.
Στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της CLIA και Εκτελεστικό Πρόεδρο της MSC Cruises, Pierfrancesco Vago, ο οποίος εξήρε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Τουρισμού τόσο για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη χώρα μας, όσο και για την επίτευξη των στόχων για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ο Υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε, επίσης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Costa, Michael Thamm, καθώς και με τον Υπουργό Τουρισμού του Γιβραλτάρ, Vijay Daryanani.